Οι Βλάχοι και η Γλώσσα τους

Οι Βλάχοι και η Γλώσσα τους - Κώστας ΝτίναςΜια καταπληκτική ομιλία πραγματοποιήθηκε τον Μάιο του 2022 από τον κ. Κωνσταντίνο Ντίνα, Καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, με θέμα την βλάχικη γλώσσα η οποία εξελίχθηκε σε ένα σπουδαιότατο μάθημα γλώσσας, ιστορίας και πολιτικής.

Αφιέρωμα στο Σωτήρη Σγούρο - Μουσικό Οδοιπορικό

Αφιέρωμα στο Σωτήρη Σγούρο - Μουσικό ΟδοιπορικόΗ σειρά «ΜΟΥΣΙΚΟ ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ» στόχο έχει να μας εξοικειώσει με τα μουσικά ιδιώματα της Ελλάδας. Η εκπομπή είναι αφιερωμένη στον δεξιοτέχνη του κλαρίνου ΣΩΤΗΡΗ ΣΓΟΥΡΟ.

«Βαρτζιομπάν» | Λευκοθέα Φιλιππίδη, Νίκος Φιλιππίδης

«Βαρτζιομπάν» | Λευκοθέα Φιλιππίδη, Νίκος ΦιλιππίδηςΗ περιγραφική πένα του Χαράλαμπου Ρεμπέλη, μας παρουσιάζει ένα πραγματικό γεγονός το οποίο διαδραματίστηκε στην περιοχή της Κόνιτσας.

Αφιέρωμα στο Δημοσθένη Βλαχαγγέλη - Μουσικό Οδοιπορικό

Αφιέρωμα στο Δημοσθένη ΒλαχαγγέληΗ σειρά «ΜΟΥΣΙΚΟ ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ» στόχο έχει να μας εξοικειώσει με τα μουσικά ιδιώματα της Ελλάδας. Η εκπομπή είναι αφιερωμένη στο γνωστό λαουτιέρη και τραγουδιστή, ΔΗΜΟΣΘΕΝΗ ΒΛΑΧΑΓΓΕΛΗ.

Μεγάλα Λιβάδια - Ο τόπος και το τραγούδι του

Μεγάλα Λιβάδια - Ο Τόπος και το Τραγούδι τουΤην Κυριακή 2 Μαίου 2010 βρέθηκε στο ονομαστό βλαχοχώρι Μεγάλα Λιβάδια το τρίτο κανάλι της Ελληνικής Τηλεόρασης (ΕΤ3) και η εκπομπή «Ο Τόπος και το τραγούδι του» την οποία επιμελείται ο γνωστός λαογράφος-ερευνητής Γιώργος Μελίκης.

Μουσικά και χορευτικά ιδιώματα των Βλάχων - Το αλάτι της γης

Μουσικά και χορευτικά ιδιώματα των Βλάχων - Το αλάτι της γηςΗ εκπομπή «Το Αλάτι της Γης» και ο Λάμπρος Λιάβας με πρόσκληση από την Περιφέρεια Θεσσαλίας και τον Περιφερειάρχη κ. Κώστα Αγοραστό, ταξιδεύουν στη Λάρισα.

Γαρδίκι Ασπροποτάμου - Ο τόπος και το τραγούδι του

Ο Τόπος και το Τραγούδι του - Γαρδίκι Ασπροποτάμου ΤρικάλωνΜε το φακό της εκπομπής αναδεικνύονται αυθεντικές, επιτόπιες καταγραφές και μικροί ξεχασμένοι λαϊκοί πολιτισμοί, οι οποίοι αντιστέκονται στην πολιτιστική ομογενοποίηση.

Οι Βλάχοι τιμούν τα 200 χρόνια από την Εθνεγερσία μέσα από το δημοτικό τραγούδι

popsv 200

Την Κυριακή 25 Απριλίου 2021 η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Βλάχων διοργάνωσε μια διαδικτυακή εκδήλωση με τίτλο «Οι Βλάχοι τιμούν τα 200 χρόνια από την Εθνεγερσία μέσα από το δημοτικό τραγούδι».

Οδοιπορικό στο Συρράκο - Το αλάτι της Γης

Οδοιπορικό στο Συρράκο - Το αλάτι της ΓηςΤην Κυριακή 5 Ιανουαρίου 2020 ο Λάμπρος Λιάβας και το «Αλάτι της Γης» μας ταξίδεψαν στην Ήπειρο, στα Βόρεια Τζουμέρκα, σ’ ένα οδοιπορικό γνωριμίας με την πλούσια και πολύμορφη παράδοση του Συρράκου.

Με την «Ελατοπαρέα» στην Πίνδο - Το αλάτι της Γης

Με την «Ελατοπαρέα» στην Πίνδο - Το αλάτι της ΓηςΟ Λάμπρος Λιάβας και το «Αλάτι της Γης» μας ταξιδεύουν στην πλούσια και πολύμορφη μουσική και χορευτική παράδοση της Πίνδου, με οδηγό μας την «Ελατοπαρέα».

Έξοδος 1826 - Δείτε ολόκληρη την ταινία

Η ταινία «Έξοδος 1826»Η ταινία «Έξοδος 1826» είναι μια ανεξάρτητη παραγωγή και αφορά την ιστορία 120 αντρών από τη Σαμαρίνα Γρεβενών και τα γύρω χωριά, που έσπευσαν να βοηθήσουν στην Έξοδο του Μεσολογγίου, την νύχτα του Σαββάτου του Λαζάρου με ξημερώματα Κυριακής των Βαΐων, μεταξύ 10ης και 11ης Απριλίου 1826.

Βλαχοχώρια από ψηλά - Attack of the Drones

Βαθύπεδο ΙωαννίνωνΣε αυτό το άρθρο προβάλλονται βίντεο απο τα βλαχοχώρια μας που έχουν τραβηχθεί απο χρήστες με Drones και έχουν ανέβει στο youtube.

Μουσικό οδοιπορικό στο Μέτσοβο - Το αλάτι της Γης

Μουσικό οδοιπορικό στο Μέτσοβο - Το αλάτι της ΓηςΟ Λάμπρος Λιάβας και το «Αλάτι της Γης» συνεχίζουν το μουσικό οδοιπορικό τους στην Πίνδο, καταλήγοντας στο Μέτσοβο. Το μεγαλύτερο βλαχοχώρι της Ελλάδας συνδυάζει με μοναδικό τρόπο το υπέροχο φυσικό τοπίο, με την ιστορία και την πλούσια παράδοση.

Μουσικές και χοροί του Ασπροποτάμου - Το Αλάτι της Γης

Μουσικές και χοροί του Ασπροποτάμου - Το Αλάτι της ΓηςO Λάμπρος Λιάβας και το «Αλάτι της Γης» ταξιδεύουν στη Θεσσαλία και μας προσκαλούν σε μια γνωριμία με τη μουσική και χορευτική παράδοση της περιοχής του Ασπροποτάμου.

Απο πέτρα και χρόνο - ΝΥΜΦΑΙΟ

 Νίκειος ΣχολήΤο επεισόδιο της σειράς ντοκιμαντέρ «ΑΠΟ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΧΡΟΝΟ» παρουσιάζει τον παραδοσιακό οικισμό του νομού ΦΛΩΡΙΝΑΣ, το ΝΥΜΦΑΙΟ. Εκεί, ο άνθρωπος και το περιβάλλον βρίσκονται σε αρμονική σχέση, η φυσική ομορφιά είναι σπάνια και προστατεύεται από τους ίδιους τους κατοίκους. Μιλούν για την ιστορία του χωριού, τα πρώτα επαγγέλματα, τη φυσιογνωμία και την ευμάρεια του χωριού, που εξασφάλισε το υψηλό βιοτικό επίπεδο. Η ενασχόληση με την πέτρα ήταν μια από τις κύριες δραστηριότητες, για αυτό και οι πέτρινες κατασκευές είναι πολλές και ομοιόμορφες. Ακολουθεί περιήγηση στη ΝΙΚΕΙΟ Σχολή με το εντυπωσιακό πέτρινο καμπαναριό, δωρεά του καπνέμπορου ΖΑΝ ΝΙΚΟΥ και αναφορά στην παλιότερη και σύγχρονη λειτουργία της, στο στρατηγείο του ΠΑΥΛΟΥ ΜΕΛΑ, στο Μουσείο Αργυροχρυσοχοΐας. Ιδιαίτερος λόγος γίνεται για τη δραστηριοποίηση της οργάνωσης του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ με ένα περιβαλλοντικό κέντρο για την καφέ αρκούδα.

Κάθοδος και Άνοδος των κτηνοτρόφων του Συρράκου

Συρρακιώτες κτηνοτρόφοι. Κάθοδος και Άνοδος
Το ντοκιμαντέρ «Κάθοδος και Άνοδος των κτηνοτρόφων του Συρράκου» παρουσιάζει τον κύκλο της περιπετειώδους και επίπονης ζωής των φτωχών κτηνοτρόφων του χωριού Συρράκου στην Ήπειρο. Στη δημιουργία του συνέβαλλαν οι Σύνδεσμοι Συρρακιωτών και απλοί Συρρακιώτες που με μεγάλες προσπάθειες συνέβαλαν στην καταγραφή των στοιχείων για τη μετακίνηση του μεγάλου κτηνοτροφικού δυναμικού των Συρρακιωτών από το Συρράκο στις πεδιάδες του κάμπου και αντίστροφα πριν από αρκετές δεκαετίες.

Ταξιδεύοντας στην Ελλάδα. Αχελώος

 Ο καταρρακτης της ΤζούρτζιαςΣτο πρώτο μέρος του επεισοδίου «ΑΧΕΛΩΟΣ» της εκπομπής «ΤΑΞΙΔΕΥΟΝΤΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ» η Δημοσιογράφος ΜΑΓΙΑ ΤΣΟΚΛΗ περιηγείται στην περιοχή Ασπροποτάμου, την οποία διασχίζει ο ποταμός ΑΧΕΛΩΟΣ (ΑΣΠΡΟΠΟΤΑΜΟΣ ή ΑΡΑΟΥ ΑΛΜΠΟΥ) με τη μακραίωνη ιστορία του. Ξεκινώντας από την Πίνδο φτάνουμε στο χωριό ΧΑΛΙΚΙ, απ’ όπου πηγάζει ο ΑΧΕΛΩΟΣ, όπου μας ξεναγεί ο οδοντίατρος-φωτογράφος ΝΙΚΟΣ ΠΕΤΡΟΥ. Ακολουθώντας τον ρου του ΑΧΕΛΩΟΥ κάνουμε στάση στο διατηρητέο οικισμό ΑΝΘΟΥΣΑ (ΛΕΠΕΝΙΤΣΑ), όπου μας ξεναγεί ο καθηγητής ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΝΗΜΑΣ, και στο Αρχοντικό Παπαστεργίου. Ακολουθούμε τη διαδρομή προς το χωριό ΠΟΛΥΘΕΑ (ΔΡΑΓΟΒΙΣΤΙ), και φτάνουμε στον Πύργο Μαντάνια, για να περιηγηθούμε στη Μονή Δολιανών και στο Ναό Τιμίου Σταυρού Δολιανών με τους 13 τρούλους και τα μολδαβικά, αρμενικά, οθωμανικά κ. ά. αρχιτεκτονικά στοιχεία, όπου μας ξεναγεί η υπεύθυνη της Διεύθυνσης Βυζαντινών Αρχαιοτήτων Νομού Τρικάλων ΚΡΥΣΤΑΛΛΙΑ ΜΑΝΤΖΑΝΑ. Ακολουθεί η περιήγηση στο φράγμα και στα υδροηλεκτρικά έργα της ΜΕΣΟΧΩΡΑΣ και η συζήτηση με μέλη του Συλλόγου Κατακλυζομένων Μεσοχώρας, με επικεφαλής την Πρόεδρο ΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ, και τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας ΓΙΑΝΝΗ ΚΑΡΑΤΖΙΩΤΗ. Επόμενος σταθμός η Ιερά Μονή Αγίου Γεωργίου Μυροφύλλου νοτιοδυτικά της κοινότητας Μυροφύλλου, όπου ο Καθηγητής Βυζαντινής Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΛΙΟΥΡΑΣ και ο Πατήρ ΞΕΝΟΦΩΝ μας περιγράφουν το εικονογραφικό πρόγραμμα του καθολικού της Μονής εστιάζοντας στη Δευτέρα Παρουσία και στο θαύμα που σχετίζεται με τη Μονή. Τέλος, ανεβαίνουμε προς τον Κόζιακα (δυτικότερη πλευρά της Πίνδου), με τα άλογα του ΝΙΚΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ. Από το ψηφιακό αρχείο της ΕΡΤ.

Τα βουνά του Ασπροποτάμου

Η δρακολίμνη ΒερλίγκαΗ κινηματογραφική ορειβατική ομάδα της εκπομπής «ΤΑ ΒΟΥΝΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ» επισκέπτεται τα βουνά που περικλείουν τον ποταμό ΑΣΠΡΟΠΟΤΑΜΟ ή ΑΧΕΛΩΟ. Ξεκινά την αποστολή της από την ΔΡΑΚΟΛΙΜΝΗ του ΣΜΟΛΙΚΑ ή όπως την έχουν ονομάσει ΒΕΡΛΙΓΚΑ. Αυτή είναι μικρότερη από τις άλλες δύο, τις οποίες η ομάδα έχει επισκεφθεί σε προηγούμενες εξορμήσεις της. Από εκεί εκκινούν οι δέκα πηγές του ΑΣΠΡΟΠΟΤΑΜΟΥ και από εκεί η ομάδα ξεκινά το οδοιπορικό της για την περιγραφή των γύρω βουνών, όπως το ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ. Στη πορεία τους συναντούν σύντομα τον χείμαρρο των πηγών. Σύμφωνα με τους γεωλόγους τα βουνά σχηματίστηκαν κατά τον κενοζωικό αιώνα. Στα βουνά αυτά έχουν χτιστεί πολλά χωριά, όπως η ΚΡΑΝΙΑ, ΠΟΛΥΘΕΑ, ΧΑΛΙΚΙ, τα οποία μας παρουσιάζει συνοπτικά η εκπομπή μαζί με κάποιες πανέμορφες εκκλησιές. Συνεχίζοντας το οδοιπορικό της, η ομάδα, στην τοποθεσία ΤΡΙΑ ΠΟΤΑΜΙΑ, συναντά το σημείο όπου ο ΑΣΠΡΟΠΟΤΑΜΟΣ συναντιέται και ενώνεται με το ΣΚΛΗΝΑΣΙΩΤΙΚΟ ΡΕΥΜΑ και μαζί σχηματίζουν τον ποταμό ΑΣΠΡΟ. Τα μέλη της εκπομπής τον διαπλέουν και κινηματογραφούν το τοπίο. Ύστερα, στο σημείο που είναι προγραμματισμένο να χτισθεί ένα φράγμα για την εκτροπή του ΑΧΕΛΩΟΟΥ, η ομάδα συναντιέται με τον επιστήμονα ΛΑΖΑΡΟ ΠΑΜΠΕΡΗ, ο οποίος έχει ασχοληθεί συστηματικά με την μελέτη της περιοχής και μιλά στην κάμερα της εκπομπής για αυτήν. Τέλος επισκέπτονται το Μοναστήρι του ΑΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΜΥΡΟΦΥΛΛΟΥ με τα μοναδικά του ξυλόγλυπτα, το, γκρεμισμένο πλέον ΓΕΦΥΡΙ ΤΟΥ ΚΟΡΑΚΟΥ και το φράγμα της τεχνητής λίμνης των ΚΡΕΜΑΣΤΩΝ.
Από το ψηφιακό αρχείο της ΕΡΤ. Χρονολογία Παραγωγής: 1984. Διάρκεια: 00:39:26:22

Αναζήτηση