Τα βλάχικα του Λιβαδίου Ολύμπου, Καραΐσκος Νίκος

Τα βλάχικα του Λιβαδίου Ολύμπου, Καραΐσκος ΝίκοςΤο Λιβάδι βρίσκεται ακριβώς απέναντι από τα παλάτια των θεών του Ολύμπου. Γύρω του τα Πιέρια όρη γιομάτα Μούσες, μουσικές και γαλήνη.

Κάθε πέτρα και μια ιστορία, κάθε γωνιά και μια Ελλάδα. Νότια ο περραιβικός κάμπος. Η Τριπολίτιδα, το Πύθιο, ερείπια και κατάλοιπα παλιών και αθάνατων πολιτισμών. Σε αυτό το χώρο ζουν οι κάτοικοι του Λιβαδίου. Χρόνια πολλά. Εδώ έζησε, μαζί με τα ελληνικά, το βλάχικο γλωσσικό ιδίωμα. Ένα ιδίωμα δυνατά δεμένο με την ελληνική παράδοση και ιστορία. Ένα ιδίωμα που αργοπεθαίνει αφού έκλεισε το κύκλο του. Με την εργασία μας αυτή θέλουμε να σώσουμε ό,τι είναι δυνατόν να σωθεί. Έτσι σαν γλωσσικό και ιστορικό κειμήλιο.

Τα βλάχικα του Λιβαδίου Ολύμπου. Νίκος Καραΐσκος
Έκδοση της Φιλεκπαιδευτικής Αδελφότητας Λιβαδιωτών ΗΠΑ "Το Λιβάδι" και της εφημερίδας "Λιβάδι Ολύμπου"
Λιβάδι 1999
Ηλεκτρονική επεξεργασία: Γαζέτης Ιωάννης
Τον ευχαριστούμε πολύ για την διάθεση των αρχείων.
δείτε τα στο τέλος του άρθρου ή κατεβάστε τα
Ελληνοβλαχικό - Βλαχοελληνικό

Νίκος Καραΐσκος - Περσεφόνη ΣαββίδουΝΙΚΟΣ ΚΑΡΑΪΣΚΟΣ 

Ο Νίκος Καραϊσκος γεννήθηκε στο Λιβάδι το 1945. Σπούδασε Παιδαγωγική Ακαδημία στη Θεσσαλονίκη. Εργάστηκε πολλά χρόνια σαν δάσκαλος στα δημοτικά σχολεία Λιβαδίου και αρκετά χρόνια στη Γερμανία, τα υπόλοιπα χρόνια της καριέρας του στην Κατερίνη. Ήταν ιδρυτής και εκδότης της εφημερίδας «Λιβάδι Ολύμπου». Υπήρξε πρωτεργάτης, για την επανίδρυση του Εξωραϊστικού Συλλόγου Λιβαδίου και πρώτος πρόεδρός του, καθώς και του Αθλητικού Συλλόγου Λιβαδίου (Α.Ο.Λ.). Είχε στην κατοχή του πολύ φωτογραφικό υλικό όσον αφορά εκδηλώσεις, γιορτές, πανηγύρια, πρόσωπα και διάφορες δραστηριότητες του Λιβαδίου. 'Ηταν ιδρυτικό μέλος και πρόεδρος της ΚΙ.ΠΡ.Ο. ( Κίνηση Προστασίας Ολύμπου). Ιθύνων νους και ιδρυτικό μέλος του Συνδέσμου Επιστημόνων Λιβαδίου. Ιδρυτής και υπεύθυνος του γραφείου περιβαλλοντικής εκπαίδευσης της Πρωτοβάθμιας Εκπ/σης Πιερίας. Χρημάτισε Σχολικός Σύμβουλος της Α'/Θμιας Εκπ/σης Πιερίας. Στη διάρκεια της Θητείας του οργάνωσε πολλά σεμινάρια, ένα εκ των οποίων αφορούσε τη χρήση των ηλεκτρονικών υπολογιστών και του διαδικτύου στα σχολεία. Ασχολήθηκε και με τον συνδικαλισμό και την τοπική αυτοδιοίκηση . Συμμετείχε στο Σύλλογο δασκάλων. 

Το 1998 έβγαλε ένα CD ROM για το Λιβάδι με πολλές φωτογραφίες και ενδιαφέροντα κείμενα. 
Ασχολήθηκε και με τον σύλλογο Λιβαδιωτών Κατερίνης. 
Άλλη του μια δραστηριότητα υπήρξε η ενασχόλησή του με το θέατρο! Ήταν αυτός που οργάνωσε τις πρώτες Θεατρικές παραστάσεις των τελευταίων χρόνων και η αιτία για τη δημιουργία της Θεατρικής ομάδας του Συλλόγου με την πολύ πλούσια προσφορά της στα πολιτιστικά δρώμενα του χωριού. Έγραφε μάλιστα κι ένα Θεατρικό για τον Γιωργάκη Ολύμπιο που παίχτηκε στο Ζάννειο. 
Σε όλες του τις δραστηριότητες άξια συμπαραστάτης η γυναίκα του Περσεφόνη Σαββίδου, η κυρία Φόνη. 
Παρόλο που η αρρώστια του τα τελευταία χρόνια τον είχε καθηλώσει στο κρεβάτι και η όρασή του ήταν ελάχιστη, μέχρι και την τελευταία στιγμή δεν έπαψε να γράφει και να ενδιαφέρεται για το Λιβάδι. 
Πολυτάλαντος λοιπόν, ανήσυχος, δημιουργικός, ακούραστος. Για την προσφορά του βραβεύτηκε από τον Εξωραϊστικό Σύλλογο το 2008. Απεβίωσε το 2015. 

Έργα του:

Ο Όλυμπος κινδυνεύει.
Οι ναοί του Λιβαδίου και η Ιστορία αυτών.
Μαυροφόροι και μαυροφόρες του Λιβαδίου.
Βλάχικα του Λιβαδίου.
Λιβαδιώτικη ενδυμασία.
Ξενάγηση στο Λιβάδι Ολύμπου.
Ξενάγηση στη Βεργίνα.
Ελληνική σκέψη (Χρονογραφήματα στην εφημερίδα Λ.Ο.).
Μαθαίνω πιο καλά τη Γλώσσα μου.
ΓΑΙΑ η προστασία του Ολύμπου είναι εθνική και παγκόσμια υπόθεση. 

(Κείμενο του Μπατζογιάννη Αθανάσιου από το βιβλίο
Προσωπικότητες του Δημοτικού Σχολείου Λιβαδίου, 2016-2017)

Ελληνοβλάχικο

Βλαχοελληνικό

Αναζήτηση