Μεγάλη η συμμετοχή στο 27ο Αντάμωμα Βλάχων από την Ελλάδα και τη διασπορά

27ο Πανελλήνιο Αντάµωµα ΒλάχωνΗ μεγάλη συμμετοχή στο 27ο Αντάμωμα Βλάχων από την Ελλάδα και τη διασπορά αντιπροσωπευτική του ρόλου και της σημασίας των Βλάχων για την Ελλάδα και τον απανταχού Ελληνισμό

Πάνω από δεκαπέντε χιλιάδες Βλάχοι, απ' oλόκληρη την Ελλάδα και τη διασπορά αντάμωσαν στο Μέτσοβο, στο πλαίσιο του 27ου Ανταμώματος Βλάχων που διοργάνωσε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Βλάχων. Συμμετείχαν 60 χορευτικά συγκροτήματα με περισσότερους από 2000 χορευτές και αντιπροσωπείες των 107 Συλλόγων μελών της Ομοσπονδίας.

Στο πλαίσιο του Ανταμώματος παρουσιάστηκαν την πρώτη ημέρα στο δημοτικό διαμέρισμα Ανηλίου δρώμενα από την παραδοσιακή ζωή (επεξεργασίας μαλλιού, προετοιμασίας των προικιών, του γάμου και του πανηγυριού).

27ο Πανελλήνιο Αντάµωµα Βλάχων - H αναπαράσταση του ολοκαυτώματος της Κουτσούφλιανης

Την ίδια μέρα έγινε κι η αναπαράσταση του ολοκαυτώματος της Κουτσούφλιανης.

Το Σάββατο οι εκδηλώσεις συνεχίστηκαν στην πλατεία Λυκιαρδοπούλου στο Μέτσοβο όπου εμφανίστηκαν τα χορευτικά και τοπικοί χοροί απ' όλη την βλαχόφωνη Ρωμιοσύνη.(Φώτο κάτω)

Την εκδήλωση χαιρέτησε ο πρόεδρος της ΠΟΠΣΒ Μιχάλης Μαγειρίας (Φώτο κάτω) ο οποίος μιλώντας στη ζωντανή βλάχικη προφορική γλώσσα  καλωσόρισε όλους τους Βλάχους από την Ελλάδα και τη διασπορά τονίζοντας ότι πατρίδα και κοιτίδα των απανταχού Βλάχων είναι η πατρογονική γη της Πίνδου.

O πρόεδρος της ΠΟΠΣΒ Μιχάλης Μαγειρίας

Οι εκδηλώσεις κορυφώθηκαν την Κυριακή στην θέση Προφήτης Ηλίας στο Μέτσοβο  με τον μεγάλο χορό  «Kόρλου Mάρι».

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων παρουσίασε ο γνωστός δημοσιογράφος της ΕΡΤ Βαγγέλης Μητρούσιας, ενώ ο Σάββας Σιάτρας ήρθε από την Αθήνα, για να τραγουδήσει για τους Βλάχους (κι οι δυο αφιλοκερδώς).

Αναζήτηση