Γίγαντες με λάχανα στη γάστρα

ΓΙΓΑΝΤΕΣ ΜΕ ΛΑΧΑΝΑ ΣΤΗ ΓΑΣΤΡΑΠολλές φορές οι Συρρακιώτες όταν είχαν επισκέπτες ή ήταν μια γιορτινή μέρα και δεν είχαν κρέας, συνήθιζαν να μαγειρεύουν φασόλια ή γίγαντες με λάχανα στη γάστρα. Θεωρούνταν ένα φαγητό σχεδόν το ίδιο πλούσιο με το κρέας. Τα φασόλια τα έφερναν μαζί τους από τους τόπους όπου ξεχειμώνιαζαν ή τα αγόραζαν στο Παλιοχώρι ή στο Προσήλιο ερχόμενοι στο Συρράκο.
Σήμερα θα σας παρουσιάσουμε πώς έκαναν τους γίγαντες ή τα φασόλια με λάχανα στη γάστρα. Η κα Σταυρούλα σύζ. Ηλία Μαγκλάρα μας τα μαγειρεύει στη γάστρα στο τζάκι του σπιτιού της. Την ευχαριστούμε πολύ! 

 Υλικά

 

∙ ½ κιλό γίγαντες
∙ 2 ματσάκια λάπατα
∙ 1 ματσάκι σέσκουλα
∙ 1 ματσάκι κρεμμυδάκια φρέσκα
∙ 1 ματσάκι μαϊντανό
∙ 1 ματσάκι μοσκοσίτι
∙ 2 μεγάλα κρεμμύδια ξερά
∙ 1 ½ κούπα ελαιόλαδο
∙ αλάτι, μαύρο πιπέρι, κόκκινο πιπέρι

Μουσκεύουμε τους γίγαντες σε κρύο νερό από το βράδυ. Το πρωί, τους βάζουμε να πάρουν μία βράση, τους σουρώνουμε και πετάμε το πρώτο νερό. Μετά, ρίχνουμε τους γίγαντες σε ζεστό νερό μαζί με ένα ξερό κρεμμύδι χοντροκομμένο και αλάτι. Τους βράζουμε για μία με μιάμιση ώρα (ανάλογα με το πόσο βραστεροί είναι) σε σιγανή φωτιά.
ΓΙΓΑΝΤΕΣ ΜΕ ΛΑΧΑΝΑ ΣΤΗ ΓΑΣΤΡΑΚόβουμε τα λάχανα πιο χοντρά από όσο τα κόβουμε για τη λαχανόπιτα. Ρίχνουμε λίγο αλάτι και τα τρίβουμε μεταξύ τους ή αν θέλουμε τα καβουρδίζουμε με λίγο λάδι.
Από πάνω ρίχνουμε τους γίγαντες μαζί με το ζουμί που τους έχει απομείνει. Βάζουμε αλάτι αλλά όχι πολύ γιατί είχαμε βάλει και στο βράσιμο. Από πάνω πασπαλίζουμε με πιπέρι μαύρο και με μπόλικο πιπέρι κόκκινο (εκείνη την εποχή δεν υπήρχαν σάλτσες και οι νοικοκυρές για να νοστιμέψουν τα φαγητά τους χρησιμοποιούσαν πολύ το κόκκινο πιπέρι). Από πάνω περιχύνουμε με το υπόλοιπο λάδι.

ΓΙΓΑΝΤΕΣ ΜΕ ΛΑΧΑΝΑ ΣΤΗ ΓΑΣΤΡΑΨήνουμε στη γάστρα ή στο φούρνο για μία ώρα περίπου ή μέχρι να μείνει με το λάδι του.
(Η γάστρα για όσους δεν τη θυμούνται ήταν ένα ρηχό, σιδερένιο σκεύος με δύο μεταλλικά στεφάνια για να κρατάνε πάνω της τη στάχτη και τα αναμμένα κάρβουνα και είχε στην κορυφή μεταλλική λαβή για να την πιάνουν και να τη μετακινούν. Πάνω σε κάρβουνα έμπαινε η πυροστιά, ένα τρίγωνο σιδερένιο τρίποδο και πάνω στην πυροστιά έμπαινε το ταψί. Τέλος, το ταψί το σκέπαζε η γάστρα).
Καλή Επιτυχία!

Επιμέλεια: Βέρρα Ζιώγα – Ιωάννα Συγκούνα
Αναδημοσίευση απο την εφημερίδα Αντίλαλοι του Συρράκου τευχος 231

 

ΓΙΓΑΝΤΕΣ ΜΕ ΛΑΧΑΝΑ ΣΤΗ ΓΑΣΤΡΑ

 

Αναζήτηση