3η συνάντηση της Παγκόσμιας Βλαχικής Αμφικτιονίας, Κρούσεβο 26-27/7/13

3η συνάντηση της Παγκόσμιας Βλαχικής Αμφικτιονίας, Κρούσεβο 26-27-7-13Στο πλαίσιο του θερινού φεστιβάλ της βλαχόφωνης κωμόπολης του Κρουσέβου της πΓΔΜ, πραγματοποιήθηκε στις 26 και 27 Ιουλίου η 3η συνάντηση της Παγκόσμιας Βλαχικής Αμφικτιονίας, (με έδρα Μέτσοβο Ιωαννίνων), με τους βλαχόφωνους της περιοχής του Κρουσέβου. Στη συνάντηση, με επικεφαλής τον πρόεδρο της Παγκόσμιας Βλαχικής Αμφικτιονίας κ. Μιχαήλ Μαγειρία, συμμετείχαν, εκτός των οικείων Σωματείων, από την Ελλάδα ο Πολιτιστικός Σύλλογος Σέσκλου Μαγνησίας , o Σύλλογος Κοκκινοπλιτών Ν.Πιερίας και ο Σύλλογος Κλεισουριέων Θεσσαλονίκης «Άγιος Μάρκος».

 


Την εκδήλωση παρακολούθησαν μαζικά οι βλαχόφωνοι Κρουσοβίτες και την στήριξε ενεργά ο τοπικός Σύλλογος Φιλίας και Συνεργασίας Κρουσόβου-Ελλάδος «Άγιος Νικόλαος», (μέλος της Παγόσμιας Βλαχικής Αμφικτιονίας), και το φεστιβάλ της πόλης του Κρουσέβου. Συμμετείχαν οι χορευτές των παραπάνω συλλόγων και παρουσίασαν ένα άψογο μουσικοχορευτικό πρόγραμμα, αναδεικνύοντας την γνήσια, ανόθευτη και αυθεντική παράδοση των Ελλήνων Βλάχων, καθώς και τους ισχυρούς, ιστορικούς και διαχρονικούς δεσμούς των βλαχόφωνων εκατέρωθεν των συνόρων και τη συμβολή τους στη φιλία και τη συνεργασία των δυο χωρών.
Σημειώνεται ότι οι Κρουσοβίτες Βλάχοι αποτελούν διασπορά Γραμμουστιάνων, Πινδαίων και Μοσχοπολιάνων Βλάχων.
Στην εκδήλωση παρέστησαν ακόμη η Πρόξενος της Ελλάδας στο Μοναστήρι της πΓΔΜ κ. Ελένη Πορίχη, οι κ. Γιώργος Ιλιέφσκι (Μοναστήρι) και Βασίλειος Αμπατζής (Κρούσοβο) μέλη του ΔΣ της Παγκόσμιας Βλάχικης Αμφικτιονίας, η κ. Νόρα Γέρου (Σύλλογος Βλάχων Σκοπίων «Μοσχόπολη») καθώς και τα μέλη των ΔΣ των Συλλόγων «Αδελφοί Μανάκια» (Μοναστήρι )και του Συλλόγου Βλάχων Γευγελής «Μεγλενίτες - Χούμα».

 

3η συνάντηση της Παγκόσμιας Βλαχικής Αμφικτιονίας, Κρούσεβο 26-27-7-13 3η συνάντηση της Παγκόσμιας Βλαχικής Αμφικτιονίας, Κρούσεβο 26-27-7-13

3η συνάντηση της Παγκόσμιας Βλαχικής Αμφικτιονίας, Κρούσεβο 26-27-7-13 3η συνάντηση της Παγκόσμιας Βλαχικής Αμφικτιονίας, Κρούσεβο 26-27-7-13

Αναζήτηση