32ο Πανελλήνιο Αντάμωμα Βλάχων - Δελτίο Τύπου Π.Ο.Π.Σ.Β

32ο Πανελλήνιο Αντάμωμα Βλάχων. photo: Γιώργος ΝάτσηςΜε μεγάλη και πανθομολογούμενα ξεχωριστή επιτυχία ολοκληρώθηκε το 32ο Αντάμωμα των Βλάχων, που διεξήχθη στο Δήμο Προσοτσάνης Δράμας από την 1η έως και την 3η Ιουλίου 2016. Την ευθύνη της διοργάνωσης και διεξαγωγής του Ανταμώματος είχαν η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Βλάχων, ο Σύλλογος Βλάχων Προσοτσάνης «οι Γραμουστιάνοι», μέλος της ΠΟΠΣΒ, κι ο Δήμος Προσοτσάνης. Τη διοργάνωση στήριξε επίσης η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης.
Την προηγούμενη μέρα της έναρξης του Ανταμώματος η ηγεσία της ΠΟΠΣΒ μαζί με το Δήμαρχο Προσοτσάνης και το Σύλλογο Βλάχων Προσοτσάνης «οι Γραμουστιάνοι» πραγματοποίησαν προσκυνηματική επίσκεψη στο ιστορικό «Παπα-Τσαΐρ / Πόποβι Λιβάντε» στη γειτονική Βουλγαρία, αλλοτινό θέρετρο των Γραμουστιάνων, όπου ο Σύλλογος αναστήλωσε τον κατεστραμμένο ναό, αφιερωμένο στους Αποστόλους Πέτρο και Παύλο.

 

Οι Έλληνες επισκέπτες έγιναν δεκτοί από την οικεία βουλγαρική δημοτική αρχή και τοπικούς παράγοντες, με τους οποίους, τόσο ο Δήμος Προσοτσάνης όσο κι «οι Γραμμουστιάνοι», διατηρούν άριστες σχέσεις στο πλαίσιο της καλής γειτονίας και διασυνοριακής συνεργασίας.
Η έναρξη των εκδηλώσεων του Ανταμώματος έγινε την Παρασκευή 1η Ιουλίου στην Προσοτσάνη. Το πρόγραμμα της εναρκτήριας εκδήλωσης κάλυψε με δρώμενα ο Σύλλογος Βλάχων Ηράκλειας Σερρών. Το θέμα αναφέρονταν στη βλάχικη παρουσία στην Ηράκλεια και το τίμημα των αγώνων της για τον Ελληνισμό στη Μακεδονία. Τιμώντας τη μνήμη των προγόνων τους, οι Τζουμαγιώτες Βλάχοι παρουσίασαν το ιστορικό τους. Χαιρετίζοντας την εκδήλωση ο πρόεδρος της ΠΟΠΣΒ κ. Μιχάλης Μαγειρίας σημείωσε: «Οι Βλάχοι της Ηράκλειας αριθμούσαν κατά τους βαλκανικούς πολέμους 500 οικογένειες σε σύνολο 700…. υπήρξαν οι φορείς του μηνύματος της ελληνικής εθνικής κίνησης στην ευρύτερη περιοχή, όπου απλώνονταν τα οικογενειακά και επιχειρηματικά τους δίκτυα. Το τίμημα αυτής της τελευταίας στάσης και δράσης τους υπήρξε υψηλό. Μετά την κατάληψη της Ηράκλειας το 1916 από τους Βουλγάρους και τους Γερμανούς συμμάχους τους υποχρεώθηκαν σε εξορία, στη Σερβία και τη Βουλγαρία. Από τα βασανιστήρια, τις κακουχίες και τις ασθένειες αποδεκατίστηκε το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού τους. Κι όμως αγωνίστηκαν κι επέστρεψαν κι ανάστησαν την πόλη τους από τις στάχτες και τα ερείπια. Η αποψινή εκδήλωση είναι φόρος τιμής στη μνήμη τους».
Την εκδήλωση παρακολούθησαν πολίτες της ευρύτερης περιοχής καθώς κι επισκέπτες από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Αξιοσημείωτη υπήρξε η προσφορά και διάθεση πληθώρας αξιόλογων τοπικών παραδοσιακών εδεσμάτων από τις κυρίες μέλη του Συλλόγου των Γραμουστιάνων Βλάχων. Επίσης την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσίας τους: ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας ο κ. Απόστολος Τζιτζικώστας, ο Δήμαρχος Προσοτσάνης κ. Άγγελος Λύσσελης, ο κ. Βασίλης Αμπατζής μέλος του Δ.Σ. της Παγκόσμιας Βλάχικης Αμφικτιονίας και πρόεδρος του Συλλόγου Βλάχων Κρουσόβου «Ο Άγιος Νικόλαος», ο πρώην πρόεδρος της ΠΟΠΣΒ Κωνσταντίνος Αδάμ, οι Αντιπρόεδροι της ΠΟΠΣΒ Γιάννης Μπατζιοτάσιος και Μαρία Τσιαλέρα, μέλη του ΔΣ της ΠΟΠΣΒ και σύσσωμο το ΔΣ του Συλλόγου Βλάχων Προσοτσάνης «οι Γραμουστιάνοι» με επικεφαλής τον πρόεδρο Θεόδωρο Πούλιο.
Το Σάββατο 2 Ιουλίου, το μεσημέρι, στα πλαίσια του 32ου Ανταμώματος, πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχείο Προσοτσάνης, Ημερίδα με εισηγητή τον ιστορικό κ. Στέργιο Λαΐτσο, υπ. Δρ του Πανεπιστημίου της Βιέννης, ο οποίος παρουσίασε το θέμα: «Τόρνα, τόρνα φράτερ. Η «πατρώα, επιχώριος φωνή» των Ρωμαίων στις διαβάσεις «Καλβομούντις» και «Λιβιδουργού» 6ος-7ος αι». Ακολούθησε στη συνέχεια τις πρώτες απογευματινές ώρες ο φιλικός ποδοσφαιρικός αγώνας της «Μεικτής ΠΟΠΣΒ» με την ομάδα του Γυμναστικού Συλλόγου Προσοτσάνης, ο οποίος και κέρδισε τον αγώνα.
Το Σάββατο βράδυ έγινε στην κεντρική πλατεία της Προσοτσάνης η παρουσίαση των χορευτικών τμημάτων των Συλλόγων μελών της ΠΟΠΣ Βλάχων. Συμμετείχαν με τα χορευτικά τους Σύλλογοι μέλη της ΠΟΠΣΒ από όλη την Ελλάδα, για πρώτη φορά Σύλλογοι κι από την Αθήνα. Την εκδήλωση παρακολούθησαν χιλιάδες πολίτες από την ευρύτερη περιοχή, επισκέπτες από την Ελλάδα αλλά και Έλληνες Βλάχοι από τις γειτονικές χώρες, όπως από την περιφέρεια Κορυτσάς, τη Γευγελή, το Κρούσοβο, το Μοναστήρι, και τα Σκόπια. Ακολούθησε γενικό γλέντι ως τις πρώτες πρωινές ώρες, ενώ η νεολαία έδωσε στη συνέχεια δυναμικό παρόν στα μουσικά στέκια της Προσοτσάνης. Την εκδήλωση χαιρέτησαν εκτός του προέδρου της ΠΟΠΣΒ κ. Μαγειρία, του προέδρου των Γραμουστιάνων Θοδωρή Πούλιου και του οικείου Δημάρχου κ. Άγγελου Λύσσελη, οι Βουλευτές: κ. Χρήστος Καραγιαννίδης (ΣΥΡΙΖΑ) και Δημ. Κυριαζίδης (ΝΔ). Παραβρέθηκαν: ο Μητροπολίτης Δράμας κ. Παύλος, η Αναπληρώτρια Γενική Γραμματέας του Υπουργείου Εξωτερικών κ. Τεκτονίδου Κυριακή, ο Αντιπεριφερειάρχης της Περιφερειακή Ενότητας Δράμας κ. Ανάργυρος Πατατάκης εκπρόσωπος του Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, ο πρύτανης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης κ. Περικλής Μήτκας, ο πρόξενος της Ελλάδος στο Μοναστήρι κ. Νικόλαος Καραλέκας, οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης Σωτ. Μποταΐτης και Κων/νος Τινατζίδης, ο Δρ Δικαίου κ. Αναστάσιος Βαβούσκος, μέλος της Νομικής Επιτροπής της ΠΟΠΣ Βλάχων, η ομότιμος καθηγήτρια του ΑΠΘ και πρόεδρος διοικούσας της ΕΡΤ3 κ. Θεοφανώ Παπαζήση, ο Δήμαρχος Κάτω Νευροκοπίου κ. Βασίλης Γιαννόπουλος, ο Αντιδήμαρχος Σερρών κ. Στέργιος Γαλάνης, ο πρώην πρόεδρος της Κοινότητας Αετομηλίτσας Ιωαννίνων κ. Χρήστος Νιτσιάκος, οι αντιδήμαρχοι Προσοτσάνης, Αυτοδιοικητικοί παράγοντες από τη Θεσσαλία, Ήπειρο και Μακεδονία, ο πρώην πρόεδρος της ΠΟΠΣΒ κ. Αδάμ Κωνσταντίνος, η πρόεδρος της «Ομόνοιας» Κορυτσάς κ. Πατσίλη Στέλλα, ο πρόεδρος του Συλλόγου Βλάχων Κρουσόβου (ΠΓΔΜ) κ. Αμπατζής Βασίλειος, ο κ. Δημήτριος Βούλγαρης διευθυντής της ομογενειακής εφημερίδας ΕΥΡΩΠΟΛΙΤΗΣ κι ο πρόεδρος της Παμμακεδονικής Ένωσης - Μακεδονικού Αγώνα Ελλήνων Αυστραλίας κ. Μιχ. Χρυσανθόπουλος. Χαιρετιστήρια επιστολή απηύθυνε επίσης ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων κ. Γεώργιος Καψάλης.
Οι εκδηλώσεις του 32ου Πανελληνίου Ανταμώματος των Βλάχων κορυφώθηκαν την Κυριακή 3 Ιουλίου στην τοποθεσία «Προφήτης Ηλίας» της Προσοτσάνης, όπου τελέστηκε στον ομώνυμο ναό αρτοκλασία από τον Μητροπολίτη Δράμας κ. Παύλο. Ακολούθησε ο «Μεγάλος Χορός» «Κόρλου Μάρι» με τον οποίο κορυφώθηκαν οι εκδηλώσεις του 32ου Πανελληνίου Ανταμώματος των Βλάχων. Η έναρξη του «Μεγάλου Χορού» έγινε από τους χορευτές των Συλλόγων μελών της Ομοσπονδίας και στη συνέχεια πιάστηκε και το κοινό. Χαιρετισμό απηύθυνε εκτός των διοργανωτών, δηλαδή, του προέδρου της ΠΟΠΣΒ κ. Μαγειρία, του προέδρου των Γραμουστιάνων Θοδωρή Πούλιου και του οικείου Δημάρχου κ. Άγγελου Λύσσελη, κι ο Μητροπολίτης Δράμας που εξήρε τη συμμετοχή και συμβολή των Βλάχων στη συγκρότηση του Ελληνισμού. Στην εκδήλωση παρέστησαν: η Αναπληρώτρια Γενική Γραμματέας του Υπουργείου Εξωτερικών κ. Τεκτονίδου Κυριακή, ο εκπρόσωπος της Ν.Δ πρώην υπουργός κ. Καλαφάτης Σταύρος, οι βουλευτές Δράμας κ. Καραγιαννίδης Χρήστος (ΣΥΡΙΖΑ) και κ. Κυριαζίδης Δημήτριος (Ν.Δ), ο Πρόξενος της Ελλάδας στο Μοναστήρι κ. Καραλέκας Νικόλαος, το μέλος της Νομικής Επιτροπής της ΠΟΠΣΒ Δρ Αναστάσιος Βαβούσκος, η ομότιμος καθηγήτρια Νομικής Σχολής Α.Π.Θ. και πρόεδρος της προσωρινής διοικούσας επιτροπής της ΕΡΤ 3 κ. Θεοφανώ Παπαζήση, ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Δράμας κ. Πατακάκης Αργύρης, ο Δήμαρχος Δοξάτου κ. Δαλακάκης Δημήτριος, ο πρόεδρος Ντεμίρης Αθανάσιος και μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου Προσοτσάνης, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Δράμας κ. Μπλούχος Κωνσταντίνος, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Κατερίνης κ. Λιακόπουλος Αθανάσιος, ο πρώην πρόεδρος της ΠΟΠΣΒ κ. Αδάμ Κωνσταντίνος, η πρόεδρος της «Ομόνοιας» Κορυτσάς κ. Πατσίλη Στέλλα, ο πρόεδρος του Συλλόγου Βλάχων Κρουσόβου (ΠΓΔΜ) κ. Αμπατζής Βασίλειος, ο Αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πολιτιστικών Συλλόγων Μακεδόνων κ. Παπαδόπουλος Κωνσταντίνος κι ο κ Δημήτριος Βούλγαρης διευθυντής της ομογενειακής εφημερίδας ΕΥΡΩΠΟΛΙΤΗΣ.
Το πρόγραμμα του φετινού 32ου Ανταμώματος παρουσίασαν οι κ. Μαρία Τσιαλέρα, αντιπρόεδρος της ΠΟΠΣΒ, και Γεωργία Νιτσιάκου Γενική Γραμματέας της ΠΟΠΣΒ. Η παγκόσμια αναμετάδοση του 32ου Ανταμώματος γίνονταν ζωντανά μέσω της ιστοσελίδας του Δήμου Προσοτσάνης ενώ ταυτόχρονα αναμεταδίδονταν από περιφερειακούς σταθμούς στην Ήπειρο, Θεσσαλία και Μακεδονία. Για τη μουσική επένδυση του προγράμματος των εκδηλώσεων φρόντισαν οι μουσικοί από κάθε αντίστοιχη βλαχόφωνη περιοχή. Σημαντική ήταν κι συμβολή των Χορηγών του Ανταμώματος.
Οι εφετινές εκδηλώσεις του 32ου Ανταμώματος κατέδειξαν τη δυναμική της ΠΟΠΣΒ με τη συμμετοχή κατά το τριήμερο των εκδηλώσεων πάνω από 2000 χορευτών. Όπως ανέφερε στον καταληκτήριο χαιρετισμό του ο πρόεδρος της ΠΟΠΣ Βλάχων κ. Μαγειρίας: «η μεγάλη συμμετοχή των Συλλόγων στο φετινό 32ο Αντάμωμα επιβεβαίωσε για άλλη μια φορά με την παρουσία και συμμετοχή των χιλιάδων νέων χορευτών, της ελπιδοφόρας νεολαίας μας τη δυναμική των Συλλόγων και της Ομοσπονδία μας. Ταυτόχρονα η επιτυχής διεξαγωγή του 32ου Ανταμώματος από έναν μικρό, με την αριθμητική έννοια, κι ακριτικό Σύλλογο όπως «οι Γραμμουστιάνοι», κατέδειξε με τον καλύτερο τρόπο ότι η δύναμη, το τάλαντο κι η ικανότητα, δε βρίσκονται πάντα στο πολυπληθές και το κέντρο αλλά στη μεγάλη θέληση και την ακόμη πιο δυνατή ψυχή της περιφέρειας. Όλοι οι συμμετέχοντες στο 32ο Αντάμωμα διαπιστώσαμε ότι η παρουσία κι ο βίος των Γραμμουστιάνων στη περιοχή της Προσοτσάνης, εκφράζεται δημιουργικά στην τοπική κοινωνία κι η επιτυχία του Ανταμώματος είναι δηλωτική του δυναμισμού τους και της εκτίμησης που χαίρουν. Έκφραση της τελευταίας υπήρξε, πέρα από τους θεσμούς, η εθελοντική και παραδειγματική συνεισφορά και των άλλων τοπικών Συλλόγων στην προσπάθεια που ανέλαβαν οι Γραμουστιάνοι της Προσοτσάνης».
Η ΠΟΠΣΒ κι ο πρόεδρος του ΔΣ της κ. Μιχάλης Μαγειρίας ευχαριστούν όλους τους επώνυμους κι ανώνυμους συντελεστές της διοργάνωσης του 32ου Ανταμώματος.

 

 

 

32o Πανελλήνιο Αντάμωμα Βλάχων - Σάββατο 2/6/2016

 

32o Πανελλήνιο Αντάμωμα Βλάχων - Κυριακή 3/6/2016

Αναζήτηση