Ήθη και έθιμα Αρβανιτόβλαχων ποιμένων υπό Θεόδωρου Γενναίου Κολοκοτρώνη

Αρβανιτόβλαχοι στη Βόρεια Πίνδο αρχές 20ού αιώνα, (D. Angelescu - Αφοί Μανάκια)Τον Ιούνιον του 1851, ανθυπολοχαγός τον βαθμόν, συνώδευον μετ' αναλόγου αποσπάσματος αρχηγόν μεταβατικού, περιοδεύοντας τους ανατολικούς δήμους της επαρχίας Φωκίδος, ένεκα της φοβεράς τη εποχή εκείνη λυμαινομένης τον τόπον ληστείας.

Τον παλιό εκείνο καιρό στη Τζούρτζια

Τα παλικάρια της Τζιούρτζιας Ασπροποτάμου. 1936Τζούρτζια Ασπροποτάμου. Την παραμονή της Αγίας Μαρίνας κατά τις 5:00 το απόγευμα ξεκινούσαν, ο παπάς του χωριού, οι επίτροποι της εκκλησίας με τα μουλάρια φορτωμένα τα καζάνια και τα ανάλογα τρόφιμα που θα φτιάχνανε το φαγητό στην Αγία Μαρίνα και θα μοιράζανε στον κόσμο μετά την λειτουργία.

Οι ιστορίες της Βάβως: Μάρτιος, ο δρόμος της επιστροφής των Βλάχων

 Οι ιστορίες της Βάβως: Μάρτιος, ο δρόμος της επιστροφής των ΒλάχωνΜάρτης, οι Βλάχοι γυρίζουν στα βουνά τους. Η Παραμυθιά και τα χωριά της όπως έχουμε γράψει παλιά είναι χώρος υποδοχής των βλάχων.

Βλάχικα έθιμα της Κυριακής της Τυρινής που χάνονται. Θύμισες από το Άνω Χριστός.

Αθανάσιος ΜίσιοςΣήμερα Κυριακή της Τυρινής και μένα ο νους τρέχει πίσω στο χρόνο, στις αποκριές των παιδικών μου χρόνων, εκεί στο χωριό μου, το Άνω Χριστός του νομού Σερρών, στο δεύτερο μισό της δεκαετίας του 50.

Αναζήτηση