Βίντεο

Οι Βλάχοι και η Γλώσσα τους - Κώστας ΝτίναςΜια καταπληκτική ομιλία πραγματοποιήθηκε τον Μάιο του 2022 από τον κ. Κωνσταντίνο Ντίνα, Καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, με θέμα την βλάχικη γλώσσα η οποία εξελίχθηκε σε ένα σπουδαιότατο μάθημα γλώσσας, ιστορίας και πολιτικής.

Μεγάλα Λιβάδια - Ο Τόπος και το Τραγούδι τουΤην Κυριακή 2 Μαίου 2010 βρέθηκε στο ονομαστό βλαχοχώρι Μεγάλα Λιβάδια το τρίτο κανάλι της Ελληνικής Τηλεόρασης (ΕΤ3) και η εκπομπή «Ο Τόπος και το τραγούδι του» την οποία επιμελείται ο γνωστός λαογράφος-ερευνητής Γιώργος Μελίκης.

popsv 200

Την Κυριακή 25 Απριλίου 2021 η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Βλάχων διοργάνωσε μια διαδικτυακή εκδήλωση με τίτλο «Οι Βλάχοι τιμούν τα 200 χρόνια από την Εθνεγερσία μέσα από το δημοτικό τραγούδι».

Η ταινία «Έξοδος 1826»Η ταινία «Έξοδος 1826» είναι μια ανεξάρτητη παραγωγή και αφορά την ιστορία 120 αντρών από τη Σαμαρίνα Γρεβενών και τα γύρω χωριά, που έσπευσαν να βοηθήσουν στην Έξοδο του Μεσολογγίου, την νύχτα του Σαββάτου του Λαζάρου με ξημερώματα Κυριακής των Βαΐων, μεταξύ 10ης και 11ης Απριλίου 1826.

Μουσικό οδοιπορικό στο Μέτσοβο - Το αλάτι της ΓηςΟ Λάμπρος Λιάβας και το «Αλάτι της Γης» συνεχίζουν το μουσικό οδοιπορικό τους στην Πίνδο, καταλήγοντας στο Μέτσοβο. Το μεγαλύτερο βλαχοχώρι της Ελλάδας συνδυάζει με μοναδικό τρόπο το υπέροχο φυσικό τοπίο, με την ιστορία και την πλούσια παράδοση.

 Νίκειος ΣχολήΤο επεισόδιο της σειράς ντοκιμαντέρ «ΑΠΟ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΧΡΟΝΟ» παρουσιάζει τον παραδοσιακό οικισμό του νομού ΦΛΩΡΙΝΑΣ, το ΝΥΜΦΑΙΟ. Εκεί, ο άνθρωπος και το περιβάλλον βρίσκονται σε αρμονική σχέση, η φυσική ομορφιά είναι σπάνια και προστατεύεται από τους ίδιους τους κατοίκους. Μιλούν για την ιστορία του χωριού, τα πρώτα επαγγέλματα, τη φυσιογνωμία και την ευμάρεια του χωριού, που εξασφάλισε το υψηλό βιοτικό επίπεδο. Η ενασχόληση με την πέτρα ήταν μια από τις κύριες δραστηριότητες, για αυτό και οι πέτρινες κατασκευές είναι πολλές και ομοιόμορφες. Ακολουθεί περιήγηση στη ΝΙΚΕΙΟ Σχολή με το εντυπωσιακό πέτρινο καμπαναριό, δωρεά του καπνέμπορου ΖΑΝ ΝΙΚΟΥ και αναφορά στην παλιότερη και σύγχρονη λειτουργία της, στο στρατηγείο του ΠΑΥΛΟΥ ΜΕΛΑ, στο Μουσείο Αργυροχρυσοχοΐας. Ιδιαίτερος λόγος γίνεται για τη δραστηριοποίηση της οργάνωσης του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ με ένα περιβαλλοντικό κέντρο για την καφέ αρκούδα.

Συρρακιώτες κτηνοτρόφοι. Κάθοδος και Άνοδος
Το ντοκιμαντέρ «Κάθοδος και Άνοδος των κτηνοτρόφων του Συρράκου» παρουσιάζει τον κύκλο της περιπετειώδους και επίπονης ζωής των φτωχών κτηνοτρόφων του χωριού Συρράκου στην Ήπειρο. Στη δημιουργία του συνέβαλλαν οι Σύνδεσμοι Συρρακιωτών και απλοί Συρρακιώτες που με μεγάλες προσπάθειες συνέβαλαν στην καταγραφή των στοιχείων για τη μετακίνηση του μεγάλου κτηνοτροφικού δυναμικού των Συρρακιωτών από το Συρράκο στις πεδιάδες του κάμπου και αντίστροφα πριν από αρκετές δεκαετίες.

 Ο καταρρακτης της ΤζούρτζιαςΣτο πρώτο μέρος του επεισοδίου «ΑΧΕΛΩΟΣ» της εκπομπής «ΤΑΞΙΔΕΥΟΝΤΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ» η Δημοσιογράφος ΜΑΓΙΑ ΤΣΟΚΛΗ περιηγείται στην περιοχή Ασπροποτάμου, την οποία διασχίζει ο ποταμός ΑΧΕΛΩΟΣ (ΑΣΠΡΟΠΟΤΑΜΟΣ ή ΑΡΑΟΥ ΑΛΜΠΟΥ) με τη μακραίωνη ιστορία του. Ξεκινώντας από την Πίνδο φτάνουμε στο χωριό ΧΑΛΙΚΙ, απ’ όπου πηγάζει ο ΑΧΕΛΩΟΣ, όπου μας ξεναγεί ο οδοντίατρος-φωτογράφος ΝΙΚΟΣ ΠΕΤΡΟΥ. Ακολουθώντας τον ρου του ΑΧΕΛΩΟΥ κάνουμε στάση στο διατηρητέο οικισμό ΑΝΘΟΥΣΑ (ΛΕΠΕΝΙΤΣΑ), όπου μας ξεναγεί ο καθηγητής ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΝΗΜΑΣ, και στο Αρχοντικό Παπαστεργίου. Ακολουθούμε τη διαδρομή προς το χωριό ΠΟΛΥΘΕΑ (ΔΡΑΓΟΒΙΣΤΙ), και φτάνουμε στον Πύργο Μαντάνια, για να περιηγηθούμε στη Μονή Δολιανών και στο Ναό Τιμίου Σταυρού Δολιανών με τους 13 τρούλους και τα μολδαβικά, αρμενικά, οθωμανικά κ. ά. αρχιτεκτονικά στοιχεία, όπου μας ξεναγεί η υπεύθυνη της Διεύθυνσης Βυζαντινών Αρχαιοτήτων Νομού Τρικάλων ΚΡΥΣΤΑΛΛΙΑ ΜΑΝΤΖΑΝΑ. Ακολουθεί η περιήγηση στο φράγμα και στα υδροηλεκτρικά έργα της ΜΕΣΟΧΩΡΑΣ και η συζήτηση με μέλη του Συλλόγου Κατακλυζομένων Μεσοχώρας, με επικεφαλής την Πρόεδρο ΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ, και τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας ΓΙΑΝΝΗ ΚΑΡΑΤΖΙΩΤΗ. Επόμενος σταθμός η Ιερά Μονή Αγίου Γεωργίου Μυροφύλλου νοτιοδυτικά της κοινότητας Μυροφύλλου, όπου ο Καθηγητής Βυζαντινής Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΛΙΟΥΡΑΣ και ο Πατήρ ΞΕΝΟΦΩΝ μας περιγράφουν το εικονογραφικό πρόγραμμα του καθολικού της Μονής εστιάζοντας στη Δευτέρα Παρουσία και στο θαύμα που σχετίζεται με τη Μονή. Τέλος, ανεβαίνουμε προς τον Κόζιακα (δυτικότερη πλευρά της Πίνδου), με τα άλογα του ΝΙΚΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ. Από το ψηφιακό αρχείο της ΕΡΤ.

Η δρακολίμνη ΒερλίγκαΗ κινηματογραφική ορειβατική ομάδα της εκπομπής «ΤΑ ΒΟΥΝΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ» επισκέπτεται τα βουνά που περικλείουν τον ποταμό ΑΣΠΡΟΠΟΤΑΜΟ ή ΑΧΕΛΩΟ. Ξεκινά την αποστολή της από την ΔΡΑΚΟΛΙΜΝΗ του ΣΜΟΛΙΚΑ ή όπως την έχουν ονομάσει ΒΕΡΛΙΓΚΑ. Αυτή είναι μικρότερη από τις άλλες δύο, τις οποίες η ομάδα έχει επισκεφθεί σε προηγούμενες εξορμήσεις της. Από εκεί εκκινούν οι δέκα πηγές του ΑΣΠΡΟΠΟΤΑΜΟΥ και από εκεί η ομάδα ξεκινά το οδοιπορικό της για την περιγραφή των γύρω βουνών, όπως το ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ. Στη πορεία τους συναντούν σύντομα τον χείμαρρο των πηγών. Σύμφωνα με τους γεωλόγους τα βουνά σχηματίστηκαν κατά τον κενοζωικό αιώνα. Στα βουνά αυτά έχουν χτιστεί πολλά χωριά, όπως η ΚΡΑΝΙΑ, ΠΟΛΥΘΕΑ, ΧΑΛΙΚΙ, τα οποία μας παρουσιάζει συνοπτικά η εκπομπή μαζί με κάποιες πανέμορφες εκκλησιές. Συνεχίζοντας το οδοιπορικό της, η ομάδα, στην τοποθεσία ΤΡΙΑ ΠΟΤΑΜΙΑ, συναντά το σημείο όπου ο ΑΣΠΡΟΠΟΤΑΜΟΣ συναντιέται και ενώνεται με το ΣΚΛΗΝΑΣΙΩΤΙΚΟ ΡΕΥΜΑ και μαζί σχηματίζουν τον ποταμό ΑΣΠΡΟ. Τα μέλη της εκπομπής τον διαπλέουν και κινηματογραφούν το τοπίο. Ύστερα, στο σημείο που είναι προγραμματισμένο να χτισθεί ένα φράγμα για την εκτροπή του ΑΧΕΛΩΟΟΥ, η ομάδα συναντιέται με τον επιστήμονα ΛΑΖΑΡΟ ΠΑΜΠΕΡΗ, ο οποίος έχει ασχοληθεί συστηματικά με την μελέτη της περιοχής και μιλά στην κάμερα της εκπομπής για αυτήν. Τέλος επισκέπτονται το Μοναστήρι του ΑΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΜΥΡΟΦΥΛΛΟΥ με τα μοναδικά του ξυλόγλυπτα, το, γκρεμισμένο πλέον ΓΕΦΥΡΙ ΤΟΥ ΚΟΡΑΚΟΥ και το φράγμα της τεχνητής λίμνης των ΚΡΕΜΑΣΤΩΝ.
Από το ψηφιακό αρχείο της ΕΡΤ. Χρονολογία Παραγωγής: 1984. Διάρκεια: 00:39:26:22

Σελίδα 1 από 2