Έντυπα συλλογικών φορέων των Βλάχων – διαδικτυακοί τόποι

vlahoi.net-siteΠριν ξεκινήσω την εισήγηση μου θέλω να ευχαριστήσω την Οργανωτική και Επιστημονική Επιτροπή για την τιμή που μου κάνουν , να με συμπεριλάβουν στους αξιόλογους εισηγητές του παρόντος συμποσίου.
Επίσης για την ιστορία, πρέπει να αναφέρω ότι η αναβάθμιση των μέχρι σήμερα διοργανωθέντων σεμιναρίων και η διεύρυνση της θεματολογίας τους, σχεδιάστηκαν από το προηγούμενο Δ.Σ της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας και υλοποιούνται από το τωρινό, μετά από σχετική πρόταση του Συλλόγου Λιβαδιωτών Θεσσαλονίκης και του ρέκτη προέδρου του κ. Γιώργου Συννεφάκη. 
Κυρίες και κύριοι, αγαπητοί σύνεδροι, Οι μεγάλες ιστορικές μεταβολές στον ευρύτερο Ελλαδικό χώρο, που συντελέστηκαν από τις αρχές ως τα μέσα του περασμένου αιώνα, με την κατάρρευση της Οθωμανικής αυτοκρατορίας και τους Βαλκανικούς πολέμους, τη Mικρασιατική καταστροφή, τους δύο παγκόσμιους πολέμους και τέλος το τεράστιο κύμα  της αστυφιλίας,  μετά τον εμφύλιο, δημιούργησαν ένα νέο κοινωνικοοικονομικό περιβάλλον στην χώρα μας.

 


       Μέσα σε αυτό το νέο περιβάλλον,  ο άνθρωπος επανακαθόρισε το πλαίσιο της ταυτότητας του σε σχέση με το παρελθόν, ανατρέχοντας στις ρίζες της παράδοσης του, κυρίως με την διατήρηση των τοπικών ηθών και εθίμων, που έφερε μαζί του από τις μακρινές προγονικές εστίες, τις αλησμόνητες πατρίδες ή από  ορεινές και νησιωτικές κοινωνίες εντός του ελλαδικού χώρου από τις οποίες  για λόγους επιβίωσης, άκων απομακρύνθηκε.

Προέκυψε έτσι,  η ανάγκη δημιουργίας  μίας μορφής συνδέσμου, μεταξύ αυτών των ανθρώπων, με σαφή στοιχεία αναφοράς στην κοινή τοπική πολιτισμική έκφανση.

      Τον  σημαντικό αυτό ρόλο, αναλαμβάνουν να παίξουν οι πολιτιστικοί φορείς, οι οποίοι συστήνονται ακριβώς σε αυτή  τη βάση ,της κοινής τους πολιτισμικής καταγωγής και ταυτότητας.

 Με αυτό τον τρόπο , για παράδειγμα. ιδρύθηκαν  οι Σύλλογοι Κρητών, Μικρασιατών, Ποντίων, Σμυρνιών, Σαρακατσάνων, Ηπειρωτών, Βλάχων, Θρακιωτών, Κυπρίων κτλ.

Επιπροσθέτως, σε δεύτερη φάση συστήνονται τα δευτεροβάθμια όργανα αυτών των φορέων με την μορφή Ενώσεων ή Ομοσπονδιών , οι οποίες αναλαμβάνουν τον ρόλο του συντονισμού των πρωτοβάθμιων πολιτιστικών φορέων τους. 

      Ο ρόλος αυτών των πολιτιστικών φορέων  στην διατήρηση και την συνέχιση της πολιτισμικής παράδοσης είναι σημαντικότατος.

Παίζουν κυρίαρχο λόγο στην καταγραφή, διδασκαλία, παρουσίαση, διάδοση αλλά και στη μελέτη και την επιτόπια έρευνα του ελληνικού παραδοσιακού χορού, διακονώντας ο καθένας από την μεριά του την τοπική πολιτισμική του παράδοση. 

       Μην ξεχνάμε ότι μέσα στους καταστατικούς σκοπούς κάθε πολιτιστικού φορέα, συμπεριλαμβάνεται η διατήρηση, διάδοση και ανάδειξη της  πολιτισμικής παράδοσης του και η μνήμη της κοινότητας .

Δεν θα ήταν υπερβολή να πούμε ότι οι Σύλλογοι έπαιξαν και συνεχίζουν να παίζουν τον ρόλο της ατμομηχανής, η οποία σέρνει τα βαγόνια της παράδοσης αλλά και της συλλογικής μνήμης μίας κοινής καταγωγής στις ράγες του χρόνου. 

Μέσα από αυτά τα πρωταρχικά κύτταρα δημιουργίας κατορθώθηκε :

1.      Να διασωθούν οι παραδόσεις, τα ήθη και έθιμα μας.

2.      Να  διασωθεί μέσα από την επιτόπια καταγραφή η αυθεντική έκφραση μίας συγκεκριμένης πολιτισμικής κοινότητας.

3.      Να υπάρξει η ζωογόνος συνέχεια  μέχρι τις μέρες μας, όλων αυτών των στοιχείων, όχι σαν μία επιδερμική φολκλορική απομίμηση, αλλά σαν μία νοηματοδότηση του βίου μας, γιατί η πολιτισμική μας παράδοση παραμένει απόλυτα συνδεδεμένη με βασικές εκδηλώσεις  του κοινωνικού μας βίου και διαμορφώνει την πολιτισμική μας ταυτότητα.

Οι σκοποί που υπηρετούν οι πολιτιστικοί φορείς  επιτυγχάνονται  :

      Με την ίδρυση Λαογραφικών Μουσείων.
      Με την παραγωγή οπτικοακουστικού υλικού (VIDEO, κασσέτες, CD ,CD ROM, DVD)
      Με  την διοργάνωση Επιστημονικών συνεδρίων - σεμιναρίων Ιστορίας, Λαογραφίας & Παραδοσιακών χορών .
      Με την διοργάνωση εκδηλώσεων, σε συνεργασία των Συλλόγων με τους φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης.

 Και τέλος

      Με την έκδοση διαφόρων εφημερίδων & περιοδικών .
      Με την δημιουργία ιστοσελίδων στο διαδίκτυο.

 Τα δύο τελευταία στοιχεία  αποτελούν και την θεματική της παρούσας εισήγησης, όσον αφορά  βέβαια  τους Συλλογικούς φορείς των Βλάχων, αλλά και συγκεκριμένων εκδοτικών προσπαθειών που έρχονται συνεπίκουροι σε αυτήν την ευρύτερη προσπάθεια.

       Αξίζει να σημειωθεί ότι η προσπάθεια αυτή αποτελεί μία άμεση  απάντηση σε επαγγελματίες βλαχολόγους  ερευνητές του εξωτερικού , οι οποίοι  διατείνονται ότι δεν υπάρχει βλάχικος τύπος στη χώρα μας, κατά παράβαση κάθε έννοιας επιστημονικής δεοντολογίας, αν και οι ίδιοι είναι αποδέκτες αυτών των εντύπων.

Το πόσο «τίμιο επιστημονικά» είναι αυτό το γεγονός αφήνω να το κρίνετε εσείς.

       Από την έρευνα που κάναμε  προκειμένου να παρουσιαστεί αυτή η εισήγηση προέκυψε ότι το 1951 κυκλοφορεί η «Φωνή του Νυμφαίου» στην Καβάλα από τον Σύνδεσμο των Απανταχού Νυμφαιωτών,  «Ο Άγιος Νικόλαος» ( από το 1974 εκδίδεται στη Θεσσαλονίκη)  και το 1965 η  «Ωραία Σαμαρίνα» από τον Σύνδεσμο  Σαμαριναίων Αθηνών.

       Το 1973 στο Λιβάδι  Ολύμπου, με ιδιωτική πρωτοβουλία, έχουμε την έκδοση της ομώνυμης εφημερίδας  « Λιβάδι Ολύμπου» και το 1988  προστίθεται  άλλη μία ο «Λιβαδιώτικος Παλμός».

Την περίοδο 1982-1986 κυκλοφορούν  6 ακόμη εφημερίδες  οι «Αντίλαλοι του Συρράκου», «Τα Πισοδερίτικα», «Η Σμίξη», «Η Αετομηλίτσα», «Τα  Καλαρρυτιώτικα Νέα»  και «Η Κλεισούρα».

 Την περίοδο1990 κυκλοφορούν άλλες 8 εφημερίδες , «Το Αντάμωμα»,  η «Αμέρου», «Η Πηγή Κεφαλόβρυσου», «Τα Αρμανικά Χρονικά» ( η οποία αποτελεί ιδιωτική πρωτοβουλία),οι «Μνήμες», η εφημερίδα «Πίνδος» την οποία εκδίδει η Πανελλήνια Ομοσπονδία, η «Αβδέλλα» και τα «Μεγάλα Λιβάδια».

 


 

 

        Την περίοδο 2002-2005 εκδίδονται 6 νέες εφημερίδες , η «Φτέρη», η «Κουτσούφλιανη» ( η οποία τώρα κυκλοφορεί σε μορφή περιοδικού), ο «Λόγος του Συλ-Δια- Λόγου», «Το Λιβάδι» ( οι 2 τελευταίες έρχονται κατά κάποιο τρόπο να καλύψουν το κενό το οποίο δημιουργείται στο Λιβάδι από το κλείσιμο των 2 εφημερίδων που κυκλοφορούσαν,   και το περιοδικό «Ινιμα» της ομώνυμης εταιρείας.

 

ΘΕΜΑΤΙΚΕΣ ΕΝΟΤΗΤΕΣ ΤΩΝ ΕΝΤΥΠΩΝ

 

Α. ΕΙΔΗΣΕΟΓΡΑΦΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ

 

      Νέα – Ειδήσεις  - Σχόλια από την σύγχρονη  ζωή του τόπου καταγωγής

      Κοινοτικά Νέα

Δραστηριότητες – έργα-θέσεις –απόψεις-κριτική πράξεων & παραλείψεων

      Κοινωνικά Νέα.

Γάμοι – Βαπτίσεις – Θάνατοι – συγχαρητήρια – ευχετήρια.

      Νέα των Συνδέσμων- Συλλόγων της ίδιας τοπικής πολιτισμικής ομάδας άλλων πόλεων.

      Αθλητικά   Νέα.

 



Β. ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ

 

      Καταγραφή δημοτικών τραγουδιών

      Καταγραφή των τοπικών λαϊκών δρώμενων

      Καταγραφή της τοπικής παραδοσιακής φορεσιάς

      Παρουσίαση – προβολή παραδοσιακών προϊόντων και ασχολιών των Βλάχων ( κτηνοτροφία και επεξεργασία των προϊόντων της, τυροκομία, επεξεργασία μαλλιού κ.λπ.)

      Κρήνες – εκκλησίες  και άλλα στοιχεία  λαϊκής αρχιτεκτονικής.

 

Γ. ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ

 

      Αρθογραφία που αναφέρεται σε ιστορικά θέματα των Βλάχων

      Παρουσιάσεις ερευνητικών εργασιών από πρωταρχικές πηγές και επιτόπια καταγραφή

      Γλωσσολογικά  θέματα. ( Καταγραφή Βλάχικων λέξεων, φράσεων, παροιμιών, παραμυθιών)

 

Δ . ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΩΝ ΔΡΑΣΕΩΝ ΤΟΥ ΦΟΡΕΑ

 

     Παρουσίαση και προβολή μέσω του εντύπου των δραστηριοτήτων και του έργου του φορέα.

     Παρουσίαση και προβολή  των δραστηριοτήτων της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας ( Σεμινάρια, Ανταμώματα, ανακοινώσεις, ψηφίσματα)

 

 Ε. ΔΙΑΦΟΡΑ

         Περιβαλλοντικά θέματα.

         Ιατρικά θέματα

         Βιβλιοπαρουσιάσεις

         Συνεντεύξεις

         Φωτογραφικά αρχεία

         Παρουσιάσεις θεμάτων σύγχρονου κοινωνικού προβληματισμού

         Αγροτικά νέα

 

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

     Η κάλυψη των εξόδων έκδοσης και αποστολής των εφημερίδων  αυτών καλύπτεται από τους  φορείς που τις εκδίδουν .

Τα έσοδα προέρχονται είτε από την καθιέρωση ετήσιας  υποχρεωτικής συνδρομής και τέλους διαφήμισης, είτε από δωρεές προς τον Σύλλογο, στην περίπτωση της δωρεάν αποστολής.

 

      Το 52% των εντύπων που κυκλοφορούν  λειτουργούν με υποχρεωτική ετήσια συνδρομή η οποία κυμαίνεται από 8 – 20 Ευρώ για το εσωτερικό και από 15-50 ευρώ για το εξωτερικό, ενώ το 48% των εντύπων αποστέλλονται δωρεάν.

Η ανταπόκριση όμως  των μελών και των αναγνωστών τους στις περισσότερες των περιπτώσεων  καλύπτουν σε σημαντικό βαθμό το κόστος έκδοσης αυτών των εντύπων.

   Το 55% των εντύπων δέχονται διαφημιστικές καταχωρίσεις από τα μέλη τους εκ των οποίων το 80%  τις καταχωρούν με πληρωμή ενώ το 20% δωρεάν.

 


 

Ενδεικτικά παραθέτουμε  τον οικονομικό απολογισμό του 2005 της εφημερίδας «Η  Αετομηλίτσα»

Α΄Εσοδα

Από συνδρομές                 3.970

Προσφορές-διαφημίσεις    680

------------------------------------------

Σύνολο εσόδων                 4.650

Β΄ Έξοδα

Εκτύπωση φύλλων            2.910

Αποστολή                              312

Φιλμ-φωτογραφίες              288

Χαρτικάς                                 70

Διάφορα                                190

 

Σύνολο Εξόδων                3.770       - Ενεργητικό υπόλοιπο 880 Ευρώ.

 

ΧΡΟΝΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ ΕΝΤΥΠΩΝ

Από τα έντυπα  αυτά 5 εκδίδονται/εκδίδονταν σε μηνιαία βάση, 7 σε διμηνιαία και 10 σε τριμηνιαία.


 

ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΗ ΔΙΑΣΠΟΡΑ ΤΩΝ ΕΝΤΥΠΩΝ

    Όσον αφορά την γεωγραφική κατανομή των εντύπων που παρουσιάζουμε, παρατηρούμε ότι 6 από αυτά εκδιδόταν στη Λάρισα  ( σήμερα κυκλοφορούν 5 μετά την διακοπή έκδοσης των «Αρμανικών χρονικών»), 5 στην Θεσσαλονίκη  (σήμερα εκδίδονται 4 μετά την διακοπή των «Μεγάλων Λιβαδίων»), 4 στα Ιωάννινα, 3 στο Λιβάδι( σήμερα 1 μετά την διακοπή των 2 παλαιότερων) 2 στην Αθήνα, και από μία στις Σέρρες, στην Κατερίνη και στην Καρίτσα.

     Αναλυτικά η γεωγραφική κατανομή των εντύπων στον Ελλαδικό χώρο  παρουσιάζεται στο σχεδιάγραμμα.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 




       Θα πρέπει να επισημανθεί ότι  την ευθύνη της έκδοσης αυτών των εντύπων έχει  Συντακτική Επιτροπή που συστήνεται με απόφαση του Δ.Σ κάθε Συλλόγου.

     Παρά δε το γεγονός, ότι όλες αυτές οι προσπάθειες γίνονται από ερασιτέχνες , εν τούτοις  το αποτέλεσμα της δουλειάς τους συνδυάζει την  αγάπη του ερασιτέχνη με την υψηλή επαγγελματική συνείδηση. Η ανιδιοτέλεια και το υψηλό αίσθημα ευθύνης, συνδυαζόμενο με την αγάπη για το βλάχικο στοιχείο , αλλά και το ενδιαφέρον για την τοπική πολιτισμική παράδοση της κάθε περιοχής, είναι οι παράγοντες που κρατούν  άσβεστη τη δίψα για συνέχιση της εκδοτικής τους  παρουσίας, παρά τα οικονομικά προβλήματα.

Ακόμη θα πρέπει να σημειωθεί ότι τα έντυπα αυτά παίζουν και ένα συντονιστικό ρόλο ανάμεσα στα διάσπαρτα ανά την Ελλάδα αλλά και το εξωτερικό μέλη της ίδιας πολιτισμικής κοινότητας.

      Μέσω του εντύπου  αποστέλλονται ειδήσεις , πληροφορίες του τόπου καταγωγής της γενέτειρας, αλλά και σε μία αμφίδρομη σχέση με το έντυπο, διαβιβάζονται νέα  και σχόλια από τους απανταχού συμπατριώτες.

 

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ  ΣΥΝΤΟΜΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΚΑΘΕ ΕΝΤΥΠΟΥ

 

     «ΑΒΔΕΛΛΑ»

Ονομασία Συλλόγου: Σύλλογος Αβδελλιωτών  «Η Βασιλίτσα»

Είδος εντύπου : Εφημερίδα

Χρονική  έκδοση   Τριμηνιαία

Ημερομηνία πρώτης κυκλοφορίας : 1998

Εκδότης:  Ο Σύλλογος

 Υπεύθυνος σύνταξης: Ζώης Δημήτρης

Συντακτική Επιτροπή : Ζώης Δημήτριος.- Μίγα Σοφία- Ρούσα Φλώρα

Αριθμός αντιτύπων ανά έκδοση : 500

Αριθμός σελίδων εντύπου :  20

Ασπρόμαυρη ή έγχρωμη εκτύπωση;  Ασπρόμαυρη

Ποσό ετήσιας συνδρομής : .20,€

 

     «Η Αετομηλίτσα ( Το Ντένισκο)»

Ονομασία Συλλόγου :    Σύλλογος Αετομηλιτσιωτών “ Το Ντένισκο” Λάρισας

Είδος εντύπου :  εφημερίδα

Χρονική  έκδοση :  τριμηνιαία

Ημερομηνία πρώτης κυκλοφορίας: 1985

Συντακτική Επιτροπή Χρίστος Νιτσιάκος, Βασίλης Νεδέλκος, Κώστας Λιζέκας

Αριθμός αντιτύπων ανά έκδοση: 800

Αριθμός σελίδων εντύπου:   20

Εκτύπωση : Ασπρόμαυρη

Ποσό ετήσιας συνδρομής : 1 Ευρώ.

Πλούσια ύλη, καλύπτει όλες τις δραστηριότητες της Κοινότητας.

Η εφημερίδα επίσης καλύπτει τις ανάγκες και των άλλων Συλλόγων Αετομηλιτσιωτών.

 

     «Αμέρου   Μηλιώτικα    Νέα»

 Συλλόγος: Φιλοπρόδος ΣύλλογοςΜηλιωτών Ιωαννίνων «Οι Μέρανοι»

Είδος εντύπου :    εφημερίδα,

Χρονική  έκδοση : τριμηνιαία

Ημερομηνία πρώτης κυκλοφορίας : Ιανουάριος  1992

Εκδότης : Φιλοπρόδος   Σύλλογος  Μηλιωτών  Ιωαννίων  « Οι Μέρανοι»

Υπεύθυνος σύνταξης : Μαγειρίας  Μιχαήλ

Συντακτική Επιτροπή:    Μαγειρίας  Μιχαήλ  Ηλίας  Πολύμερος  , Πολίτσου  Δήμητρα  ,Χασιώτης  Μιχαήλ.

Αριθμός αντιτύπων ανά έκδοση :  800

Αριθμός σελίδων εντύπου:  12

Ασπρόμαυρη ή έγχρωμη εκτύπωση;   Ασπρόμαυρη

Ποσό ετήσιας συνδρομής  Δωρεάν

200   φύλλα αποστέλλονται   στο  Τορόντο του Καναδά

 

     “ Το Αντάμωμα ”
Ονομασία Συλλόγου :   Σύλλογος Κοκκινοπλιτών Ν. Πιερίας “ Ο Όλυμπος”

Είδος εντύπου :  εφημερίδα

Χρονική  έκδοση :  τριμηνιαία

Ημερομηνία πρώτης κυκλοφορίας: 1990

Εκδότης:  Αναστάσιος Παπαζήσης   Υπεύθυνος σύνταξης: Γκόλτσιος Νικηφόρος- Γκαβαρδίνας Δημήτριος-Κυριακού Ξενοφών-Νταμπώσης Ιωάννης.

Συντακτική Επιτροπή : Ζαμαντάς Βαγγέλης-Παπαζήση Ματίνα-Ορφανουδάκη Μαρία-Μανίκας Νίκος

Αριθμός αντιτύπων ανά έκδοση:  2.000

Αριθμός σελίδων εντύπου:  16  - Έγχρωμη

Ποσό ετήσιας συνδρομής :  Δωρεάν

Περιλαμβάνει Πολιτιστικά – κοινωνικά – Λαογραφικά θέματα.


     “ Αντίλαλοι του Συρράκου”
Ονομασία Συλλόγου :    Σύνδεσμος Συρρακιωτών Ιωαννίνων

Είδος εντύπου :  εφημερίδα

Χρονική  έκδοση :  μηνιαία

Ημερομηνία πρώτης κυκλοφορίας:  1982

Εκδότης:    Ο εκάστοτε Πρόεδρος του Συνδέσμου

Συντακτική Επιτροπή : Το Δ.Σ του Συνδέσμου

Αριθμός αντιτύπων ανά έκδοση:  1.200

Αριθμός σελίδων εντύπου:   12

Ασπρόμαυρη

Ποσό ετήσιας συνδρομής : 6 Ευρώ.

Η εφημερίδα, καλύπτει τις ανάγκες και των άλλων Συνδέσμων Συρρακιωτών.

 

     « Καλαρρυτιώτικα Νέα»

Ονομασία Συλλόγου: Πατριωτικός Σύνδεσμος Καλαρρυτών « Η Πίνδος»

Είδος εντύπου :  εφημερίδα

Χρονική  έκδοση : διμηνιαία

Ημερομηνία πρώτης κυκλοφορίας: 1985

Εκδότης: & Υπεύθυνος σύνταξης: Κων/νος Μπαρμπούτης

Αριθμός αντιτύπων ανά έκδοση:  810

Αριθμός σελίδων εντύπου: 10

Ασπρόμαυρη  εκτύπωση

Ποσό ετήσιας συνδρομής : προαιρετική

Το έντυπο παρέχει πληροφορίες για την πορεία των προβλημάτων του χωριού και αναφέρεται στη δράση του Συνδέσμου, σε θέμτα ιστορικά, πολιτιστικά και πνευματικά.

 

     «Κλεισούρα»

Ονομασία Συλλόγου: Σύλλογος των Απανταχού Κλεισουριέων « ο Άγιος Μάρκος» Θεσσαλονίκης

Είδος εντύπου : εφημερίδα

Χρονική  έκδοση : μηνιαία

Ημερομηνία πρώτης κυκλοφορίας : 1986

Εκδότης:  Ο Σύλλογος

 Υπεύθυνος έκδοσης : Βενετία Μυρώνη - Κουλαλή

Επιμέλεια:  Αθανασίου Θεοδόσιος

Αριθμός αντιτύπων ανά έκδοση: 1.000

Αριθμός σελίδων εντύπου :  8

Ασπρόμαυρη ή έγχρωμη εκτύπωση;  έγχρωμη

Ποσό ετήσιας συνδρομής : 0,001

 

     «Κουτσούφλιανη»

Εκδότης:Αδελφότητα Παναγίας Τρικάλων(εν Αθήν. κατοίκων Παναγίας)

Είδος εντύπου: Εφημερίδα

Χρονική  έκδοση :Διμηνιαία.

Ημερομηνία πρώτης κυκλοφορίας: Μάρτιος 2004

Εκδότης:     η Αδελφότητα Παναγίας

Υπεύθυνος σύνταξης:  Σάρρος Γεώργιος

Συντακτική Επιτροπή :

Στράτης Αθανάσιος, Τζήμας Ιωάννης, Σάρρος Γεώργιος.

Αριθμός αντιτύπων ανά έκδοση: 300

Αριθμός σελίδων εντύπου: 32

Ασπρόμαυρη ή έγχρωμη εκτύπωση; Ασπρόμαυρη

Ποσό ετήσιας συνδρομής : 15 Ευρώ

Το περιοδικό «Κουτσούφλιανη» αποτελεί συνέχεια της εφημερίδας που εξέδιδε η Αδελφότητά μας από δεκαετίας. Σκοπός της έκδοσης αυτής είναι η καταγραφή και η προβολή της ιστορίας και του πολιτισμού της Κουτσούφλιανης και η επικοινωνία με τους ξενιτεμένους αδελφούς μας

 

      «Λιβάδι»

Ονομασία Συλλόγου:  Εξωραϊστικός  Σύλλογος Λιβαδίου

Είδος εντύπου : εφημερίδα

Χρονική  έκδοση : Διμηνιαία

Ημερομηνία πρώτης κυκλοφορίας : Μάρτιος 2005

Εκδότης:  Ο Πρόεδρος  Καρανίκας Δημήτριος

Υπεύθυνος σύνταξης :  Το Διοικητικό Συμβούλιο

Συντακτική Επιτροπή : Το  Δ.Σ  και  επιτροπή  2  ατόμων.

Αριθμός αντιτύπων ανά έκδοση: 700

Αριθμός σελίδων εντύπου:  8

Ασπρόμαυρη ή έγχρωμη εκτύπωση; έγχρωμη

Ποσό ετήσιας συνδρομής : 15 Ευρώ

 

     «Μεγάλα Λιβάδια»

Ονομασία Συλλόγου: Σύλλογος Μεγαλολιβαδιωτών Πάϊκου Θεσσαλονίκης

Είδος εντύπου : εφημερίδα

Χρονική  έκδοση : τριμηνιαία

Ημερομηνία πρώτης κυκλοφορίας: 1999

Εκδότης: Παρπόρης Φώτης                                             

Συντακτική Επιτροπή : Ευθυμίου Ζωή - Κική Φαρίνη-Μπουγιουκλή

Αριθμός αντιτύπων ανά έκδοση: 1.000

Αριθμός σελίδων εντύπου:12

Ασπρόμαυρη  εκτύπωση;

Ποσό ετήσιας συνδρομής :  Δωρεάν

Έχει σταματήσει η έκδοση της

 

     «Μνήμες»

Ονομασία Συλλόγου: Σύλλογος Βλάχων Ν. Σερρών «Γεωργάκης  Ολύμπιος».

Είδος εντύπου :  Εφημερίδα.

Χρονική  έκδοση : Τριμηνιαία

Ημερομηνία 1ης κυκλοφορίας : 31-12-1995

Εκδότης : Σύλλογος Βλάχων Ν. Σερρών «Γεωργάκης  Ολύμπιος».

Υπεύθυνος σύνταξης : Μιχαήλ Μήσιος.

Συντακτική Επιτροπή : Μιχαήλ Μήσιος και συνεργάτες.

Αριθμός αντιτύπων ανά έκδοση : 2.000 αντίτυπα

Αριθμός σελίδων εντύπου: Είκοσι (20)

Διαστάσεις σελίδας 35 Χ 25 εκ.

Ασπρόμαυρη ή έγχρωμη εκτύπωση; : Ασπρόμαυρη

Ποσό ετήσιας συνδρομής :       Διανέμεται δωρεάν

 

 

     « Ο Λόγος του Συλ-Δια-Λόγου»

Ονομασία Συλλόγου: Σύλλογος Λιβαδιωτών Θεσσαλονίκης « Ο Γεωργάκης Ολύμπιος»

Είδος εντύπου :  εφημερίδα 

Χρονική  έκδοση : διμηνιαία

Ημερομηνία πρώτης κυκλοφορίας: Αύγουστος 2004

Εκδότης:  Σύλλογος  Λιβαδιωτών Θεσσαλονίκης

 Ιδιοκτήτης - Υπεύθυνος σύνταξης:

Γιώργος Συννεφάκης ( και ο εκάστοτε Πρόεδρος)

Αριθμός αντιτύπων ανά έκδοση: 500

Αριθμός σελίδων εντύπου: 8

Ασπρόμαυρη ή έγχρωμη εκτύπωση; Ασπρόμαυρη

Ποσό ετήσιας συνδρομής  0.01 Ε

 

     “ Πίνδος ”
Εκδότης: Πανελλήνια Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Βλάχων

Είδος εντύπου : Εφημερίδα

Χρονική  έκδοση :  Τριμηνιαία

Ημερομηνία πρώτης κυκλοφορίας:  1997

Εκδότης:  Φώτης Κιλιπίρης  Υπεύθυνος σύνταξης: Γιώργος Μακρής.

Συντακτική Επιτροπή : Νικόλαος Δεληδήμος

Αριθμός αντιτύπων ανά έκδοση: 1.000

Αριθμός σελίδων εντύπου:  12 .           Εκτύπωση : ασπρόμαυρη

Ποσό ετήσιας συνδρομής :  Δωρεάν

Αρθογραφία 1ου Τεύχους:

Βλάχοι και Ελληνισμός του Ο.Ν.Θ

Νυμφαίον: Ιστορική – Εθνική – Κοινωνική διαδρομή του Νίκου Λούστα

Η σημασία του ανταμώματος στη διατήρηση της παράδοσης του Νίκου Δεληδήμου.

Σύλλογος Βλάχων Ν. Σερρών “ Ο Γεργάκης Ολύμπιος” Παρουσίαση.

Η προσφορά των Βλάχων στο έθνος του Μιχάλη Τρίτου.

Ιστρικές επιφυλλίδες Γρηγόρη Λακατά του Βασ. Σκαφίδα.

Μοσχόπολη – Ρίζες Μετσόβου  του Αλέξανδρου Καχριμάνη





 

 

     «Τα Πισοδερίτικα»

Ονομασία Συλλόγου: Σύλλογος των Απανταχού Πισοδεριτών» Θεσσαλονίκης

Είδος εντύπου : εφημερίδα

Χρονική  έκδοση : Διμηνιαία

Ημερομηνία πρώτης κυκλοφορίας : 1986

Εκδότης:  Ο Σύλλογος

 Υπεύθυνος έκδοσης : Λιάκος Μιχάλης ( Πρόεδρος)

Συντακτική επιτροπή: Λιάκος Μιχάλης – Αντιγόνη Τσάμη

Αριθμός αντιτύπων ανά έκδοση: 500

Αριθμός σελίδων εντύπου :  8

Ασπρόμαυρη ή έγχρωμη εκτύπωση;  ασπρόμαυρη

Ποσό ετήσιας συνδρομής : 10 Ε Έσωτ.

15 Ευρώ έξωτ.

Η έκδοση διακόπηκε προσωρινά το 1997 και επανεκδόθηκε το 1998

 

     « Πηγή Κεφαλόβρυσου»

Ονομασία Συλλόγου : Πολιτιστικός, Λαογραφικός Σύλλογος Κεφαλοβρυσιωτών.

Είδος εντύπου : εφημερίδα

Χρονική  έκδοση : τριμηνιαία

Ημερομηνία πρώτης κυκλοφορίας : 1992

Εκδότης:  Ο Σύλλογος

Υπεύθυνος έκδοσης : Κούρος Χρήστος

Συντακτική Επιτροπή : Γκέκας Κων/νος – Κούρος Μπάμπης – Μέντης Χαράλαμπος – Πότσης Μιχάλης

Αριθμός αντιτύπων ανά έκδοση:

Αριθμός σελίδων εντύπου :  16

Ασπρόμαυρη ή έγχρωμη εκτύπωση;  έγχρωμη

Ποσό ετήσιας συνδρομής : Δωρεάν

 

     «Η Σμίξη»

Εκδότης : Σύνδεσμος Σμιξιωτών Ν. Λάρισας « Η Ωραία Βασιλίτσα»

Είδος εντύπου : εφημερίδα

Χρονική  έκδοση : τριμηνιαία

Ημερομηνία πρώτης κυκλοφορίας: 1983

Υπεύθυνος σύνταξης: Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συνδέσμου

Αριθμός αντιτύπων ανά έκδοση: 1.000

Αριθμός σελίδων εντύπου : 8

Ασπρόμαυρη εκτύπωση

Ποσό ετήσιας συνδρομής:  50 Ευρώ

 

     «Φτέρη»

Ονομασία Συλλόγου: «Αγροτικός Μορφωτικός Εκπολιτιστικός & Τουριστικός Σύλλογος Καρίτσας «Ο Όλυμπος»

Είδος εντύπου : Εφημερίδα

Χρονική  έκδοση : Τριμηνιαία

Ημερομηνία πρώτης κυκλοφορίας: Δεκέμβριος 2002

Εκδότης: Ζησιός  Αντώνιος  Υπεύθυνος σύνταξης: Κόσυβας Θάνος

Συντακτική Επιτροπή : Κόσυβας Θάνος – Μπούσια Μαρία

Αριθμός αντιτύπων ανά έκδοση: 1.000

Αριθμός σελίδων εντύπου: 8

εκτύπωση; Ασπρόμαυρη

Ποσό ετήσιας συνδρομής : 15 Ευρώ

Υπάρχουν στήλες που αφορούν θέματα πολιτιστικά, λαογραφικά, εκδηλώσεις και δραστηριότητες του Συλλόγου, νέα της Καρίτσας, του Δήμου Δίου, ιστορία του τόπου μας, ήθη και έθιμα, κοινωνικά και κοινωνιολογικά θέματα, αγροτική ενημέρωση, αθλητικά νέα, αρχαιολογικά, ιστορικά, νέα για το βιβλίο, το θέατρο και τον κινηματογράφο, σχολικά νέα, θέματα υγείας και ψυχικής αγωγής, κυνηγετικά νέα, βλάχικο λεξιλόγιο και ετυμολογία, βλάχικα Καριτσιώτικα και Δημοτικά τραγούδια. Επίσης, θέματα της Ομοσπονδίας Βλάχων, που αφορούν τους Βλάχους και το βλάχικο πολιτισμό, αλλά και άρθρα διακεκριμένων βλάχων επιστημόνων και καθηγητών πανεπιστημίου.

 

     «Η Φωνή του Νυμφαίου»

Ονομασία Συλλόγου: Σύνδεσμος των Απανταχού Νυμφαιωτών « Ο Άγιος Νικόλαος» Θεσσαλονίκης

Είδος εντύπου : εφημερίδα

Χρονική  έκδοση : τριμηνιαία

Ημερομηνία πρώτης κυκλοφορίας : 1981

Εκδότης:  Ο Σύλλογος

 Υπεύθυνος έκδοσης : Προδρομίδου Μαρία

Συντακτική Επιτροπή : Προδρομίδου Μαρία – Διδασκάλου  Μαρία – Νικολαϊδης Δημήτριος

Αριθμός αντιτύπων ανά έκδοση: 1.000

Αριθμός σελίδων εντύπου :  8

Ασπρόμαυρη ή έγχρωμη εκτύπωση;  έγχρωμη

Ποσό ετήσιας συνδρομής : 0,14 Ευρώ

 

    “ Ωραία Σαμαρίνα ”

Ονομασία Συλλόγου :    Σύνδεσμος Σαμαριναίων Αθηνών

Είδος εντύπου :  εφημερίδα

Χρονική  έκδοση :  διμηνιαία

Ημερομηνία πρώτης κυκλοφορίας: Μάιος 1965

Περίοδος : Β΄

Εκδότης:    - Γιώργος Στέφας - Υπεύθυνος σύνταξης

Συντακτική Επιτροπή : Γιώργος Στέφας – Αχιλλέας Λαζάρου – Χρήστος Τσιντζηλώνης

Αριθμός αντιτύπων ανά έκδοση:

Αριθμός σελίδων εντύπου:   16

Ασπρόμαυρη

Ποσό ετήσιας συνδρομής : 20 Ευρώ εσωτερικού – 50 Ευρώ εξωτερικού.

Διμηνιαία  Κοινωνική – Εκπολιτιστική – Ιστορική και Λαογραφική εφημερίδα, η οποία καλύπτει τις ανάγκες και των άλλων Συνδέσμων Σαμαριναίων.

 

      « Αρμανικά  Χρονικά »

Είδος εντύπου:   Εφημερίδα

Χρονική  έκδοση : Μηνιαία

Ημερομηνία πρώτης κυκλοφορίας: 15 Ιουλίου 1994

Εκδότης: Θωμάς Διον. Ρεβήσιος - Υπεύθυνος σύνταξης:       

Συντακτική Επιτροπή:

Λαζάρου Αχιλλέας, Ρωμανιστής –   Βαλκανιολόγος, Μητρούσιας Βαγγέλης Δημοσιογράφος, Κρίτσανος Δημήτριος, Δικηγόρος,Σπανού Μαρία, Φιλόλογος και Κωνσταντίνου Γιάννα, Φιλόλογος.

Αριθμός αντιτύπων ανά έκδοση: 7.000 φύλλα, με αρχικούς συνδρομητές 4.800

Αριθμός σελίδων εντύπου: 12 σελίδες αρχικά και από το 4ο τεύχος 24 σελίδες

Ασπρόμαυρη ή έγχρωμη εκτύπωση: Οι 8 σελ. έγχρωμες και οι υπόλοιπες Α/Μ

Ποσό ετήσιας συνδρομής : 2.000 δρχ.

Είναι η ΠΡΩΤΗ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ Πολιτιστική εφημερίδα που εκδόθηκε, σύμφωνα με τα αρχεία της Εθνικής Βιβλιοθήκης και η ΜΟΝΗ που αποστέλλονταν σε συνδρομητές και στις 5 ηπείρους.

 

      « Λιβάδι Ολύμπου  »

Δίμηνη Επιθεώρηση ποικίλης ύλης

Δημοσιογραφικό όργανο  των απανταχού Λιβαδιωτών

Έδρα: Λιβάδι

Ιδρυτής -Εκδότης: Νικόλαος     Καραϊσκος

Έτος 1ης κυκλοφορίας: 1975

Δεν κυκλοφορεί πλέον    

 

      « Λιβαδιώτικος Παλμός »

Τριμηνιαία έκδοση

Τοπικών συμφερόντων

Εκδότης : Άννα       Παλάντζα

Έδρα: Λιβάδι

Έτος 1ης κυκλοφορίας:1977

Δεν κυκλοφορεί πλέον

 

      « Ίνιμα »

Ονομασία φορέα: Εταιρεία ΙΝΙΜΑ

Είδος εντύπου : περιοδικό

Ημερομηνία 1ης κυκλοφορίας : 2005

Εκδότης : Παπαγιάννης Χρήστος

Συντακτική ομάδα: Παπαγιάννης Χρήστος – Ζώης Μάριος-Δόκος Γεώργιος-Παιδή Ρεββέκα-Πάππας Νέλης

Αριθμός σελίδων εντύπου: 32

εκτύπωση; Έγχρωμη                          Διανέμεται: δωρεάν





 

 

ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΟΙ ΤΟΠΟΙ

      Ζούμε στον καιρό της παγκοσμιοποίησης, σε μία εποχή όπου καταβάλλεται προσπάθεια επιβολής ενός μονομερούς πολιτιστικού μοντέλου, απόλυτα ελεγχόμενου από την βιομηχανία του θεάματος, θέτοντας στο περιθώριο πολιτισμικές εκφάνσεις, οι οποίες άντεξαν στο χρόνο και εδράζονται γερά πάνω στη βάση μιας μακροχρόνιας, πολιτιστικής κληρονομιάς.

       Ζούμε ακόμη σε μια εποχή, που χαρακτηρίζεται από την αλματώδη εξέλιξη των νέων τεχνολογιών και ειδικά των τεχνολογιών επικοινωνίας.

      Υπ' αυτή την έννοια, τόσο η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Βλάχων, όσο και οι σύλλογοι της, συναισθανόμενοι το χρέος τους απέναντι στην μακρόχρονη παράδοση του Βλαχόφωνου Ελληνισμού, στη συνεισφορά των Βλάχων στους εθνικούς αγώνες, στη συγκρότηση του νέου Ελληνισμού, και στο ιστορικό, πολιτισμικό και κοινωνικό "γίγνεσθαι" της νεότερης Ελλάδας, συντονίζουν τα βήματα τους με αυτές τις εξελίξεις και δημιουργούν  τις δικές  τους ιστοσελίδα στο διαδίκτυο.

       Ιστοσελίδες επίσης, εκτός της Ομοσπονδίας και των συλλόγων της, που αναφέρονται στους Βλάχους μπορούμε  να βρούμε  σε αρκετές  διευθύνσεις . Ενδεικτικά αναφέρουμε τις κυριότερες:

Μελέτες για τους Βλάχους του κ. Αστέριου Κουκούδη, www.tamos.gr, της κ. Βάσως Μαυρομάτη, Vlahoi.net και στην ιστοσελίδα της Διεθνούς Οργάνωσης Λαϊκής Τέχνης, Εκπροσώπηση Ελλάδος. Έτσι ο καθένας θα μπορεί να έχει άμεση και έγκυρη ενημέρωση:

Για τα θέματα του Βλαχόφωνου Ελληνισμού.
Για την ιστορία και την εθνική προσφορά των Βλάχων.
Πληροφόρηση για τα νέα και τις δραστηριότητες της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας και των μελών της.
Τις πάγιες θέσεις του Δευτεροβάθμιου θεσμικού φορέα του Βλαχόφωνου Ελληνισμού, που αφορούν τις κατά καιρούς προσπάθειες διαστρέβλωσης της ιστορικής αλήθειας και παραχάραξης της σημερινής πραγματικότητας.
Ακόμη,  δίνεται η ευκαιρία αξιοποίησης των δυνατοτήτων που παρέχει το διαδίκτυο, για μία καλύτερη επικοινωνία με τα χιλιάδες μέλη μας σε όλη την Ελλάδα ενώ υπάρχει ταυτόχρονα η δυνατότητα προβολής των Συλλόγων - μελών της Ομοσπονδίας  τόσο μέσα από την ιστοσελίδα της όσο και από την δική τους ιστοσελίδα όσοι από αυτούς διαθέτουν.
 

 

Ακολουθεί  αναλυτική παρουσίαση των διαδικτυακών τόπων που έχουν ως αντικείμενο αναφοράς το Βλαχόφωνο στοιχείο

 


 

·        » Η ιστοσελίδα είναι επισκέψιμη στην Διεύθυνση :

·        http://vlahos.xan.duth.gr


        Ολοκληρώνεται  εντός του  2006 και θα ακολουθήσει η Αγγλική της έκδοση. Με την ενέργεια αυτή «ανοίγεται» ένα παγκόσμιο βήμα  για την Ομοσπονδία μας, δίνοντας την δυνατότητα πρόσβασης κάθε ενδιαφερόμενου  στην πλούσια και καλαίσθητη ιστοσελίδα της Π.Ο.Π.Σ. Βλάχων.

       Σε αυτήν  μπορεί ο επισκέπτης να βρει πληροφορίες για τις δραστηριότητες της Ομοσπονδίας μας , να πληροφορηθεί τις πάγιες και διαχρονικές θέσεις μας, μπορεί ακόμη να βρει την πληρέστερη βιβλιογραφία που αναφέρεται στους Βλάχους να επισκεφθεί  διευθύνσεις  συλλόγων  μας και γενικά να έχει υπεύθυνη πληροφόρηση για θέματα που αφορούν τους Βλάχους.

 

«Μελέτες για τους Βλάχους»
Αστέριος Κουκούδης
e-mail:Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

      www.vlachs.gr

       Από τις παλαιότερες Διευθύνσεις , όπου ο ενδιαφερόμενος μπορεί να πληροφορηθεί το συγγραφικό έργο του κ.  Κουκούδη καθώς και αρθογραφία του , δημοσιευμένη ή μη , σχετικά με τους Βλάχους. Ακόμη,  περιέχονται φωτογραφίες  και σχετική  βιβλιογραφία. Είναι δίγλωσση στην Αγγλική και Ελληνική.

 

Bλάχοι. net
e-mail: Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

      www.vlahoi.net

        Μία καινούργια ιστοσελίδα με πλούσιο περιεχόμενο που περιλαμβάνει πληθώρα άρθρων και απόψεων για τους Βλάχους.  Δοθείσης ευκαιρίας δε , πρέπει να επισημανθεί ότι ο επισκέπτης οφείλει να αξιολογεί τις πληροφορίες που θέλει να αντλήσει, να στέκεται κριτικά και με σκεπτικισμό απέναντι στις δημοσιεύσεις αυτές,   έχοντας υπόψη του ότι στο διαδίκτυο  διοχετεύονται εκατομμύρια πληροφορίες , χωρίς αυτό να σημαίνει, ότι όλες αυτές αποτελούν το απαύγασμα της επιστημονικής εγκυρότητας.

 

Διεθνής Οργάνωση Λαϊκής Τέχνης (I.O.V)
e-mail: Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

www.iovhellas.gr

      Στην ιστοσελίδα αυτή ο επισκέπτης μπορεί να βρει καταχωρήσεις για την μουσικοχορευτική παράδοση των Βλάχων, κυρίως από τα πρακτικά  των  Συμποσίων που έχει διοργανώσει ο ανωτέρω πολιτιστικός φορέας.

 

www.tamos.gr
της κ. Βάσως Μαυρομάτη

 

         Μία αξιόλογη ιστοσελίδα η οποία πέρα από την προβολή της περιοχής του Ασπροποτάμου, περιλαμβάνει  αρθογραφία για τους Βλάχους και κυρίως  πληροφορίες για συνδέσμους, για όλους τους φορείς των Βλάχων, ακόμη δε πληροφορίες για την τουριστική περιήγηση στις ευρύτερες περιοχές των Βλαχοχωρίων.

 

Πολιτιστικός Σύλλογος Ανθούσας Ασπροποτάμου « Η Λίπιντσα» Φαρσάλων

      www.lipinitsa.gr

 

Πολιτιστικός Σύλλογος Παλιοσελίου « Η Αγία Παρασκευή»

      www.aw.gr

 

Σύνδεσμος Σαμαριναίων Λάρισας & Περιχώρων « Η Αγία Παρασκευή»
e-mail: Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

          http://vlahos.xan.duth.gr/syllogoi/samarina

 

      Εκπολιτιστικός, Επιμορφωτικός,Λαογραφικός Σύλλογος Ιεροπηγής Καστοριάς
e-mail: Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

          www.ieropigi.vlahoi.net

 

Πολιτιστικός Σύλλογος Βλάχων Αρχαγγέλλου

          www.archanggelos.gr

 

Λαογραφικός Ομιλος Βλάχων & Φίλων αυτών Ν. Σερρών « Λαιλιάς»
e-mail:Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

          www.lailias-vlahoi.gr


Εκπολιτιστικός Σύλλογος Κρανιάς
« Η Τούργια»

          www.krania.info

 

Πνευματικό Κέντρο Δήμου Μετσόβου

        www.metsovo.gr

 

Εξωραϊστικός Σύλλογος Λιβαδίου
e-mail: Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

      www.exsylogos.gr

 

Φιλεκπαιδευτική Αδελφότητα Τζούρτζιας Ασπροποτάμου

          www.tamos.gr

 

Φιλοπρόοδος Σύλλογος Μηλέας Μετσόβου
« Οι Μέρανοι» Ιωαννίνων
e-mail: Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

        www.geocities.com/meranoi

 

Λαογραφικός Σύλλογος Βλάχων Επαρχίας Αλμυρού

      www.geocities.com/lsvea2001

 

Λαογραφικός Σύλλογος Βλάχων Βέροιας
e-mail:Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

        www.vlahoi.gr

 

Σύλλογος Βλάχων Ν. Σερρών « Ο Γεωργάκης Ολύμπιος»
e-mail: Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

    http://user.otenet.gr/-vlah-ser/olymp

 

Σύλλογος Λιβαδιωτών Κατερίνης « Γεωργάκης Ολύμπιος»
e-mail:Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

        www.slivadioton.gr

 

Σύλλογοι Συρρακιωτών

      www.syrrako.gr
 

Σύλλογοι Περιβολιωτών

      www.perivoli.gr

 

 
 
Πολιτιστικός – Λαογραφικός Σύλλογος Κεφαλοβρυσιτών

http://users.sch.gr/spmentis

 

Αγροτικός,Μορφωτικός,Εκπολιτστικός,Τουριστικός Σύλλογος Καρίτσας « Ο Όλυμπος»
e-mail: Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

      www.syllogos-karitsas.gr



Σας ευχαριστώ για την προσοχή σας.

 


 
Κωνσταντίνος Δ. Αδάμ
Έντυπα συλλογικών φορέων των Βλάχων – διαδικτυακοί τόποι
8ο Συμπόσιο Ιστορίας, Λαογραφίας, Βλάχικης Παραδοσιακής Μουσικής και Χορών, Λιβάδι Ολύμπου, 26-27 Μαΐου 2006

 

 

* Ο Κωνσταντίνος Δ. Αδάμ είναι Διευθυντής του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας Καστοριάς, π. Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πολιτιστικών Συλλόγων Βλάχων.

Αναζήτηση