Βίντεο

Η ταινία «Έξοδος 1826»Η ταινία «Έξοδος 1826» είναι μια ανεξάρτητη παραγωγή και αφορά την ιστορία 120 αντρών από τη Σαμαρίνα Γρεβενών και τα γύρω χωριά, που έσπευσαν να βοηθήσουν στην Έξοδο του Μεσολογγίου, την νύχτα του Σαββάτου του Λαζάρου με ξημερώματα Κυριακής των Βαΐων, μεταξύ 10ης και 11ης Απριλίου 1826.

Μουσικό οδοιπορικό στο Μέτσοβο - Το αλάτι της ΓηςΟ Λάμπρος Λιάβας και το «Αλάτι της Γης» συνεχίζουν το μουσικό οδοιπορικό τους στην Πίνδο, καταλήγοντας στο Μέτσοβο. Το μεγαλύτερο βλαχοχώρι της Ελλάδας συνδυάζει με μοναδικό τρόπο το υπέροχο φυσικό τοπίο, με την ιστορία και την πλούσια παράδοση.

 Νίκειος ΣχολήΤο επεισόδιο της σειράς ντοκιμαντέρ «ΑΠΟ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΧΡΟΝΟ» παρουσιάζει τον παραδοσιακό οικισμό του νομού ΦΛΩΡΙΝΑΣ, το ΝΥΜΦΑΙΟ. Εκεί, ο άνθρωπος και το περιβάλλον βρίσκονται σε αρμονική σχέση, η φυσική ομορφιά είναι σπάνια και προστατεύεται από τους ίδιους τους κατοίκους. Μιλούν για την ιστορία του χωριού, τα πρώτα επαγγέλματα, τη φυσιογνωμία και την ευμάρεια του χωριού, που εξασφάλισε το υψηλό βιοτικό επίπεδο. Η ενασχόληση με την πέτρα ήταν μια από τις κύριες δραστηριότητες, για αυτό και οι πέτρινες κατασκευές είναι πολλές και ομοιόμορφες. Ακολουθεί περιήγηση στη ΝΙΚΕΙΟ Σχολή με το εντυπωσιακό πέτρινο καμπαναριό, δωρεά του καπνέμπορου ΖΑΝ ΝΙΚΟΥ και αναφορά στην παλιότερη και σύγχρονη λειτουργία της, στο στρατηγείο του ΠΑΥΛΟΥ ΜΕΛΑ, στο Μουσείο Αργυροχρυσοχοΐας. Ιδιαίτερος λόγος γίνεται για τη δραστηριοποίηση της οργάνωσης του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ με ένα περιβαλλοντικό κέντρο για την καφέ αρκούδα.

Συρρακιώτες κτηνοτρόφοι. Κάθοδος και Άνοδος
Το ντοκιμαντέρ «Κάθοδος και Άνοδος των κτηνοτρόφων του Συρράκου» παρουσιάζει τον κύκλο της περιπετειώδους και επίπονης ζωής των φτωχών κτηνοτρόφων του χωριού Συρράκου στην Ήπειρο. Στη δημιουργία του συνέβαλλαν οι Σύνδεσμοι Συρρακιωτών και απλοί Συρρακιώτες που με μεγάλες προσπάθειες συνέβαλαν στην καταγραφή των στοιχείων για τη μετακίνηση του μεγάλου κτηνοτροφικού δυναμικού των Συρρακιωτών από το Συρράκο στις πεδιάδες του κάμπου και αντίστροφα πριν από αρκετές δεκαετίες.

 Ο καταρρακτης της ΤζούρτζιαςΣτο πρώτο μέρος του επεισοδίου «ΑΧΕΛΩΟΣ» της εκπομπής «ΤΑΞΙΔΕΥΟΝΤΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ» η Δημοσιογράφος ΜΑΓΙΑ ΤΣΟΚΛΗ περιηγείται στην περιοχή Ασπροποτάμου, την οποία διασχίζει ο ποταμός ΑΧΕΛΩΟΣ (ΑΣΠΡΟΠΟΤΑΜΟΣ ή ΑΡΑΟΥ ΑΛΜΠΟΥ) με τη μακραίωνη ιστορία του. Ξεκινώντας από την Πίνδο φτάνουμε στο χωριό ΧΑΛΙΚΙ, απ’ όπου πηγάζει ο ΑΧΕΛΩΟΣ, όπου μας ξεναγεί ο οδοντίατρος-φωτογράφος ΝΙΚΟΣ ΠΕΤΡΟΥ. Ακολουθώντας τον ρου του ΑΧΕΛΩΟΥ κάνουμε στάση στο διατηρητέο οικισμό ΑΝΘΟΥΣΑ (ΛΕΠΕΝΙΤΣΑ), όπου μας ξεναγεί ο καθηγητής ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΝΗΜΑΣ, και στο Αρχοντικό Παπαστεργίου. Ακολουθούμε τη διαδρομή προς το χωριό ΠΟΛΥΘΕΑ (ΔΡΑΓΟΒΙΣΤΙ), και φτάνουμε στον Πύργο Μαντάνια, για να περιηγηθούμε στη Μονή Δολιανών και στο Ναό Τιμίου Σταυρού Δολιανών με τους 13 τρούλους και τα μολδαβικά, αρμενικά, οθωμανικά κ. ά. αρχιτεκτονικά στοιχεία, όπου μας ξεναγεί η υπεύθυνη της Διεύθυνσης Βυζαντινών Αρχαιοτήτων Νομού Τρικάλων ΚΡΥΣΤΑΛΛΙΑ ΜΑΝΤΖΑΝΑ. Ακολουθεί η περιήγηση στο φράγμα και στα υδροηλεκτρικά έργα της ΜΕΣΟΧΩΡΑΣ και η συζήτηση με μέλη του Συλλόγου Κατακλυζομένων Μεσοχώρας, με επικεφαλής την Πρόεδρο ΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ, και τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας ΓΙΑΝΝΗ ΚΑΡΑΤΖΙΩΤΗ. Επόμενος σταθμός η Ιερά Μονή Αγίου Γεωργίου Μυροφύλλου νοτιοδυτικά της κοινότητας Μυροφύλλου, όπου ο Καθηγητής Βυζαντινής Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΛΙΟΥΡΑΣ και ο Πατήρ ΞΕΝΟΦΩΝ μας περιγράφουν το εικονογραφικό πρόγραμμα του καθολικού της Μονής εστιάζοντας στη Δευτέρα Παρουσία και στο θαύμα που σχετίζεται με τη Μονή. Τέλος, ανεβαίνουμε προς τον Κόζιακα (δυτικότερη πλευρά της Πίνδου), με τα άλογα του ΝΙΚΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ. Από το ψηφιακό αρχείο της ΕΡΤ.

Η δρακολίμνη ΒερλίγκαΗ κινηματογραφική ορειβατική ομάδα της εκπομπής «ΤΑ ΒΟΥΝΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ» επισκέπτεται τα βουνά που περικλείουν τον ποταμό ΑΣΠΡΟΠΟΤΑΜΟ ή ΑΧΕΛΩΟ. Ξεκινά την αποστολή της από την ΔΡΑΚΟΛΙΜΝΗ του ΣΜΟΛΙΚΑ ή όπως την έχουν ονομάσει ΒΕΡΛΙΓΚΑ. Αυτή είναι μικρότερη από τις άλλες δύο, τις οποίες η ομάδα έχει επισκεφθεί σε προηγούμενες εξορμήσεις της. Από εκεί εκκινούν οι δέκα πηγές του ΑΣΠΡΟΠΟΤΑΜΟΥ και από εκεί η ομάδα ξεκινά το οδοιπορικό της για την περιγραφή των γύρω βουνών, όπως το ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ. Στη πορεία τους συναντούν σύντομα τον χείμαρρο των πηγών. Σύμφωνα με τους γεωλόγους τα βουνά σχηματίστηκαν κατά τον κενοζωικό αιώνα. Στα βουνά αυτά έχουν χτιστεί πολλά χωριά, όπως η ΚΡΑΝΙΑ, ΠΟΛΥΘΕΑ, ΧΑΛΙΚΙ, τα οποία μας παρουσιάζει συνοπτικά η εκπομπή μαζί με κάποιες πανέμορφες εκκλησιές. Συνεχίζοντας το οδοιπορικό της, η ομάδα, στην τοποθεσία ΤΡΙΑ ΠΟΤΑΜΙΑ, συναντά το σημείο όπου ο ΑΣΠΡΟΠΟΤΑΜΟΣ συναντιέται και ενώνεται με το ΣΚΛΗΝΑΣΙΩΤΙΚΟ ΡΕΥΜΑ και μαζί σχηματίζουν τον ποταμό ΑΣΠΡΟ. Τα μέλη της εκπομπής τον διαπλέουν και κινηματογραφούν το τοπίο. Ύστερα, στο σημείο που είναι προγραμματισμένο να χτισθεί ένα φράγμα για την εκτροπή του ΑΧΕΛΩΟΟΥ, η ομάδα συναντιέται με τον επιστήμονα ΛΑΖΑΡΟ ΠΑΜΠΕΡΗ, ο οποίος έχει ασχοληθεί συστηματικά με την μελέτη της περιοχής και μιλά στην κάμερα της εκπομπής για αυτήν. Τέλος επισκέπτονται το Μοναστήρι του ΑΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΜΥΡΟΦΥΛΛΟΥ με τα μοναδικά του ξυλόγλυπτα, το, γκρεμισμένο πλέον ΓΕΦΥΡΙ ΤΟΥ ΚΟΡΑΚΟΥ και το φράγμα της τεχνητής λίμνης των ΚΡΕΜΑΣΤΩΝ.
Από το ψηφιακό αρχείο της ΕΡΤ. Χρονολογία Παραγωγής: 1984. Διάρκεια: 00:39:26:22

Βαλκάνιος πραματευτής, οι δρόμοι του ελληνισμού στα ΒαλκάνιαΜια ενδιαφέρουσα ιστορική σειρά για τον Ελληνισμό στα Βαλκάνια και την Κεντρική Ευρώπη, κατά τη διάρκεια των δύο τελευταίων αιώνων, με τίτλο «Βαλκάνιος Πραματευτής», γυρίστηκε από την ΕΡΤ το 2001. Ο «Βαλκάνιος Πραματευτής», που σκηνοθέτησε ο Απόστολος Κρυωνάς, έχει βασιστεί στο ομώνυμο βιβλίο του Χρίστου Ζαφείρη και παρουσιάστηκε σε έξι ωριαία επεισόδια, από τη ΝΕΤ.

Όσο υπάρχουν Έλληνες - Στα ορεινά βοσκοτόπια (Documentary)Βάλια Κάλντα... Λίμνη Αώου... Πέτρα Ολύμπου... Υπάρχει ακόμα μια Ελλάδα απερίγραπτης φυσικής ομορφιάς και αγνότητας. Μια Ελλάδα, ακόμα ζωντανή, πλούσια και αυθεντική, πλημμυρισμένη από τα αρώματα του τσαγιού, της ρίγανης, του αγριοτρίφυλλου και χιλιάδων λουλουδιών και βοτάνων που χαρίζουν το άρωμά τους στο γάλα των ζωντανών που τα τρώνε.

Αργαλειός - Λαογραφικό Μουσείο ΜετσόβουΗ σειρά εκπομπών «ΤΕΧΝΙΤΕΣ ΚΑΙ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ» παρουσιάζει διάφορες κατηγορίες παραδοσιακών εργαστηρίων που χτίστηκαν αποκλειστικά για να στεγάσουν τεχνίτες που εργάζονταν σε ένα συγκεκριμένο έργο. Επίσης, παρουσιάζονται τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα της κάθε εργασίας και μαρτυρίες που συνηγορούν στην παράδοση και στην τέχνη που κληροδοτούνταν από τους γονείς στα παιδιά και απαιτούσε έμφυτο ταλέντο, μεγάλη επιδεξιότητα, ευαισθησία και σωματική αντοχή. Το συγκεκριμένο επεισόδιο με τον τίτλο «ΤΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΤΟΥ ΑΡΓΑΛΕΙΟΥ» παρουσιάζει την εξέλιξη της υφαντικής τέχνης, τον βασικό τρόπο παραγωγής, τα εργαλεία, αλλά και την τεχνοτροπία που παραμένει σχεδόν αναλλοίωτη στο πέρασμα των αιώνων. Ταξιδεύουμε στα ΓΙΑΝΝΕΝΑ και το ΜΕΤΣΟΒΟ, στα σημαντικότερα κέντρα υφαντικής, αν όχι τα σπουδαιότερα, όπου συνεχίζεται η παράδοση από τις παραδοσιακές υφάντρες που επιδίδονται στην τέχνη του αργαλειού. Ο αργαλειός είναι το βασικό σύνεργο για την υφαντική, εργαλείο με το οποίο καλύπτονταν οι ανάγκες ένδυσης, υφασμάτων οικιακού εξοπλισμού κ. ά. Οι παράγοντες που επιδρούν για τις ποικιλίες των υφαντών είναι οι τοπικές συνήθειες, οι επιθυμίες και ανάγκες της υφάντρας, ο διαθέσιμος χώρος, τα διαθέσιμα υλικά και η γνώση. Ήχοι και εικόνες παράδοσης προβάλλονται καθ’ όλη τη διάρκεια της εκπομπής, σε πείσμα της τεχνολογικής εξέλιξης. Από το ψηφιακό αρχέιο της ΕΡΤ. Διάρκεια 00:52:12:14

ΧρησομηλιάΗ σειρά «ΜΟΥΣΙΚΟ ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ» στόχο έχει να μας εξοικειώσει με τα μουσικά ιδιώματα της Ελλάδας. Το συγκεκριμένο επεισόδιο είναι αφιερωμένο στα ορεινά χωριά του Ασπροποτάμου. Στην εκπομπή αναφέρονται λεπτομερώς ιστορικά, λαογραφικά αλλά και μουσικά στοιχεία της περιοχής, ενώ παράλληλα παρουσιάζονται τραγούδια και χοροί της. Ο φακός της εκπομπής επισκέπτεται παραδοσιακούς οικισμούς και χωριά. Κατά την διάρκεια της εκπομπής προβάλλεται πλούσιο φωτογραφικό υλικό.
Έπαιξαν κλαρίνο: ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΡΑΚΩΣΤΑΣ – ΦΙΛΙΠΠΟΥ, ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΓΟΥΡΟΣ, ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΓΙΑΝΝΟΥΛΑΣ.
Τραγούδησαν: ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΝΗΜΑ, ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΝΤΙΝΟΥ, ΓΙΑΝΝΗΣ ΓΚΟΥΖΙΩΤΗΣ, ΣΩΤΗΡΗΣ ΤΟΓΕΛΟΣ, ΣΩΤΗΡΗΣ ΓΟΡΓΟΓΕΤΑΣ, ΞΕΝΟΦΩΝ ΤΣΙΟΥΝΗΣ.
Έπαιξαν: ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣ, βιολί. ΝΙΚΟΣ ΜΠΙΤΕΛΗΣ, βιολί. ΘΡΑΣΥΒΟΥΛΟΣ ΦΙΛΙΠΠΟΥ, λαούτο. ΧΡΗΣΤΟΣ ΓΚΙΚΑΣ, λαούτο. ΞΕΝΟΦΩΝ ΤΣΙΟΥΝΗΣ, λαούτο. ΑΡΗΣ ΝΤΙΝΑΣ, λαούτο. ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΔΗΜΟΣ, ντέφι.
Χόρεψαν: ΘΑΝΑΣΗΣ ΑΡΓΥΡΗΣ, ΜΙΧΑΛΗΣ ΜΠΟΥΛΜΠΟΣ και οι κάτοικοι της ΧΡΥΣΟΜΗΛΙΑΣ.

Κούρεμα προβάτων Γκιούλμπερη Λάρισας 1960Στο τέλος κάθε άνοιξης οι Βλάχοι κουρεύουν τα πρόβατά τους, μια διαδικασία η οποία αποφέρει οικονομικά κέρδη στους ιδιοκτήτες. Η εκπομπή «Η ΕΡΤ ΣΤΗ ΒΟΡΕΙΟ ΕΛΛΑΔΑ» επισκέπτεται μια ομάδα Βλάχων την γιορτινή αυτή ημέρα. Το επεισόδιο αυτό έχει τίτλο «Η ΚΟΥΡΗ».
Οι Βλάχοι προσπαθούν πάντα να διατηρήσουν τις παραδόσεις τους και για αυτό το λόγο ευλογούν τα πρόβατα με αγιασμό ώστε να «δώσουν» πολύ μαλλί. Επιπλέον, κατά τη διάρκεια του κουρέματος οι γυναίκες προσφέρουν στους παρευρισκόμενους κάποιους μεζέδες, τα «κεράσματα». Μετά το τέλος της «κουρής» το κοπάδι αφήνεται ελεύθερο στα χωράφια ενώ οι ιδιοκτήτες συνεχίζουν την ημέρα τους με γλέντι. Τρώνε, χορεύουν και τραγουδάνε σύμφωνα με την παράδοσή τους.
Ο τηλεθεατής κατά τη διάρκεια του επεισοδίου έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει όλες τις προαναφερθείσες συνήθειες των Βλάχων καθώς η κάμερα της εκπομπής βρίσκεται κοντά τους καθ’ όλη την διάρκεια της γιορτινής ημέρας. Ευχαριστούμε το χορευτικό σύλλογο Σαμαρινιωτών. Από το ψηφιακό αρχέιο της ΕΡΤ. Διάρκεια: 00:20:53

Δημήτρης ΣαϊτηςΟι δύσκολες συνθήκες ζωής και εργασίας των βοσκών της ορεινής ΕΛΛΑΔΑΣ είναι το θέμα που απασχολεί το οικολογικό αυτό ντοκιμαντέρ της σειράς ΤΟ ΒΛΕΜΜΑ. Βοσκοί από την ευρύτερη περιοχή των ΓΡΕΒΕΝΩΝ μιλούν για τη μεταφορά των κοπαδιών τους από τα βουνά στα χειμαδιά το φθινόπωρο, και στον κάμπο την άνοιξη, αλλά και για τη σχέση με τα κοπάδια τους. Τραγουδούν τα «Κυρατζίδικα», τα «τραγούδια της στράτας», με τα οποία συνόδευαν παλιότερα τα κοπάδια τους, και συγκρίνουν τις συνθήκες διαβίωσης των βοσκών του χτες και του σήμερα. Η κάμερα, τοποθετημένη εντός και εκτός των φορτηγών που μεταφέρουν τα ποίμνια στο νέο τους τόπο για να ξεχειμωνιάσουν, παρακολουθεί ρεαλιστικά την πορεία τους προς τα χειμαδιά, συνοδευμένη από φυσικό ήχο και από πραγματικές συνομιλίες των βοσκών, δίνοντας έμφαση και στο φυσικό τοπίο. Από το ψηφιακό αρχείο της ΕΡΤ. Διάρκεια: 00:29:19:23

vlasti-videoΣειρά ντοκιμαντέρ η οποία, συνεπής στην προσπάθεια τηλεοπτικής αποκέντρωσης, ερευνά και προβάλλει άγνωστα θέματα από τη ζωή στη Βόρεια Ελλάδα. Το συγκεκριμένο επεισόδιο αποτελείται από δύο μέρη. Το πρώτο μέρος είναι αφιερωμένο στο χωριό Βλάστη της Κοζάνης, ενώ το δεύτερο μέρος στο 2ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Δράμας.
Στο πρώτο μέρος του επεισοδίου της σειράς ντοκιμαντέρ «Η ΕΡΤ ΣΤΗ ΒΟΡΕΙΟ ΕΛΛΑΔΑ», στο καφενείο του χωριού ΒΛΑΣΤΗ, οι κάτοικοι αφηγούνται την ιστορία του χωριού και αναπολούν τις μέρες ακμής του. Τα παιδιά της Βλάστης βγαίνουν το πρωί της παραμονής των Χριστουγέννων και λένε τα παραδοσιακά κάλαντα «ΤΑ ΚΟΛΙΑΝΤΑ», κρατώντας στα χέρια τους ξύλινα σφυριά για να χτυπούν τις πόρτες των σπιτιών.
Από το ψηφιακό αρχείο της ΕΡΤ. Διάρκεια 00:09:22

Συρράκο, μέσα στου χρόνου τη πνοήΗ σειρά «ΑΝΤΑΥΓΕΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ» είναι ένα οδοιπορικό στο χώρο και το χρόνο παρουσιάζοντας τοπία, μνημεία, συνήθειες ανθρώπων από το παρελθόν της Ελληνικής παράδοσης και την εξέλιξη τους στη σύγχρονη εποχή. Το πρώτο επεισόδιο μας ταξιδεύει στο ΣΥΡΡΑΚΟ, ένα ιστορικό αρχοντοχώρι της ΗΠΕΙΡΟΥ. Αποτελεί ένα παραδοσιακό οικισμό και χαρακτηρίζεται από την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική των σπιτιών του, που είναι πετρόχτιστα. Στην περιοχή δεν επιτρέπονται μηχανοκίνητα οχήματα και η σχέση φυσικού περιβάλλοντος και ανθρώπου παραμένει αρμονική. Γίνεται αναδρομή στην ιστορία του χωριού με κύριο σταθμό την καταστροφή του το 1821 και τις ασχολίες των κατοίκων, που κυρίως είναι κτηνοτρόφοι και έμποροι. Ακολουθεί αναφορά σε σημαντικές προσωπικότητες του ΣΥΡΡΑΚΟΥ όπως: ο ποιητής ΚΩΣΤΑΣ ΚΡΥΣΤΑΛΛΗΣ, ο ποιητής και αγωνισττής του 1821 ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΖΑΛΟΚΩΣΤΑΣ και ο πρώτος πρωθυπουργός της Ελλάδας ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΩΛΕΤΤΗΣ. Κάτοικοι του χωριού μιλούν για τα μνημεία του, τα επαγγέλματα τους, τη σταδιακή απομάκρυνση του πληθυσμού και την εγκατάσταση στα μεγάλα αστικά κέντρα. Από το ψηφιακό αρχέιο της ΕΡΤ. Διάρκεια: 00:29:30:18

Βλάστη Στο συγκεκριμένο επεισόδιο της σειράς ντοκιμαντέρ «ΑΠΟ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΧΡΟΝΟ» παρουσιάζεται η ΒΛΑΣΤΗ. Μια σπουδαία ιστορική κοινότητα απ’ όπου κατάγονται ο πατέρας και ο γιος ΔΟΥΜΠΑΣ, που ήκμασαν στη ΒΙΕΝΝΗ ως Χρηματιστές και Σύμβουλοι του Αυτοκράτορα της ΑΥΣΤΡΙΑΣ. Σπίτια παλιά με εκπληκτικό διάκοσμο φερμένο τον περασμένο αιώνα απ’ την ΒΙΕΝΝΗ. Εδώ η παράδοση δεν έχει τα στοιχεία της φολκλορικής ελαφρότητας, είναι τρόπος ζωής και ζώσα πραγματικότητα.
Κείμενα – αφήγηση: ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΔΗΣ Οργάνωση Παραγωγής: ΚΩΣΤΑΣ ΒΑΚΚΑΣ Τεχνική Επεξεργασία: ARTISTICO Κάμερα: ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΠΑΜΑΡΚΟΥ Μουσική: ΠΛΟΥΤΑΡΧΟΣ ΡΕΜΠΟΥΤΣΙΚΑΣ Μοντάζ-Μιξάζ: ΡΑΦΑΕΛ ΑΛΟΥΠΗΣ Διεύθυνση Φωτογραφίας: ΑΝΔΡΕΑΣ ΖΑΧΑΡΑΤΟΣ Σενάριο-Σκηνοθεσία: ΗΛΙΑΣ ΙΩΣΗΦΙΔΗΣ Συμμετέχουν: Ερευνητής: ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΡΒΑΡΟΥΣΗΣ Καρδιοχειρουργός: ΧΡΗΣΤΟΣ ΛΟΛΑΣ Κοινοτικός σύμβουλος ΒΛΑΣΤΗΣ: ΚΩΣΤΑΣ ΚΙΑΝΑΣ Αντιστράτηγος εν αποστρατεία: ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΒΑΡΒΑΡΟΥΣΗΣ ΓΕΩΡΓΙΑ ΒΑΡΒΑΡΟΥΣΗ ΒΑΓΚΙΩ ΒΑΡΒΑΡΟΥΣΗ Ευχαριστούμε: Την Κοινότητα ΒΛΑΣΤΗΣ Τον ΜΑΚΗ ΤΣΙΚΡΙΚΗ ΤΑΣΟ ΤΖΙΑΦΕΤΤΑ ΓΙΩΡΓΟ ΠΑΛΙΟ Επίσης: Τον ΦΩΤΗ ΚΩΝΤΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗ Για το κινηματογραφικό υλικό Του «ΤΡΑΝΟΥ ΧΟΡΟΥ»
Από το ψηφιακό αρχέιο της ΕΡΤΔιάρκεια 00:26:26:11

Οι ενδυμασίες των Βλάχων παρουσιάζουν τεράστιο ενδυματολογικό ενδιαφέρον αλλά δεν έχουν μελετηθεί διεξοδικά. Για να κατανοήσουμε την ενδυματολογική εξέλιξή τους πρέπει αρχικά να χωρίσουμε τις Βλάχικες φορεσιές σε δύο βασικούς τύπους, τον αστικό και τον χωρικό... Διαβάστε περισσότερα...

 

Σελίδα 1 από 2