Βλάχοι: Μουσικό οδοιπορικό στις Σέρρες - Το αλάτι της γης

Βλάχοι: Μουσικό οδοιπορικό στις Σέρρες - Το αλάτι της γης Η εκπομπή «Το Αλάτι της Γης» και ο Λάμπρος Λιάβας ταξίδεψαν στις Σέρρες, για μια γνωριμία με την πλούσια και πολύμορφη μουσική και χορευτική παράδοση των Βλάχων.

Στο δεύτερο μέρος της εκπομπής περνάμε στον λαϊκό πολιτισμό, στα τραγούδια και τους χορούς των Βλάχων της περιοχής Σερρών, σ’ ένα γλέντι με μια δυναμική ομάδα από τον Σύλλογο Βλάχων Ν. Σερρών "Ο Γεωργάκης Ολύμπιος"
Ο Γιώργος Δ. Ταράσης και ο Δήμος Βέρρος κάνουν μιαν αναδρομή στην ιστορία τους και στους λόγους που τους ανάγκασαν να μετακινηθούν από την Πίνδο και να εγκατασταθούν σ’ αυτή την περιοχή, καθώς και στην ενασχόλησή τους με το εμπόριο και την κτηνοτροφία. Το γλέντι αρχίζει με τα αργά τραγούδια της τάβλας, για να ακολουθήσουν τα παλιά τραγούδια «με το στόμα», χωρίς τη συνοδεία μουσικών οργάνων, και ν’ ακολουθήσουν οι πολύ χαρακτηριστικοί χοροί. Ανάμεσά τους χοροί του γάμου, γυναικείοι χοροί του Κλήδονα και ένας ιδιαίτερος μιμικός χορός, ο «Ράφτης». Παράλληλα, γίνεται αναφορά στο Λαογραφικό Μουσείο Βλάχων στις Σέρρες, στις φορεσιές των Βλάχων της περιοχής και στην πλούσια εκδοτική και πολιτιστική δραστηριότητα του Συλλόγου.
Το ξεχωριστό ηχόχρωμα του βλάχικου μουσικού ιδιώματος μας μεταφέρει ο τραγουδιστής Δημήτρης Κοκκώνης, με συνοδεία από τους μουσικούς Νίκο Ζάρκο (κλαρίνο), Χάρη Τσιτουρίδη (βιολί), Γιάννη Πούλιο (λαούτο) και Βασίλη Αυγητίδη (ντέφι).
Χορεύουν και τραγουδούν μέλη του Συλλόγου Βλάχων Ν. Σερρών "Ο Γεωργάκης Ολύμπιος" (επιμέλεια: Στέργιος Βάκουλης).

Δείτε την εκπομπή σε άριστη ποιότητα στο ertflix μετά το 55:29

Βλάχοι: Μουσικό οδοιπορικό στις Σέρρες - Το αλάτι της γης

Αναζήτηση