Οι Βλάχοι του ελληνικού χώρου (πρακτικά επιστημονικής ημερίδας αφιέρωμα στον Αστέριο Κουκούδη)

Οι Βλάχοι του ελληνικού χώρου (πρακτικά επιστημονικής ημερίδας αφιέρωμα στον Αστέριο Κουκούδη)Η πρωτοβουλία αυτής της επιστημονικής ημερίδας προέκυψε από την έμμονη ιδέα δύο πολύ φίλων του αείμνηστου Αστέριου Κουκούδη, που τόσο ξαφνικά μας άφησε φτωχότερους τον Μάρτιο του 2018, της Ιφιγένειας Βαμβακίδου και του Γιώργου Συνεφάκη, οι οποίοι θέλησαν να αποτίσουν φόρο τιμής στον άνθρωπο, τον επιστήμονα, τον πολυγραφότατο και πολυβραβευμένο συγγραφέα, τον ακάματο ερευνητή, τον Αστέρη μας, δύο χρόνια μετά τον αδόκητο θάνατό του.

Προσφορότερος τρόπος ήταν κατ’ αρχάς μία δημόσια εκδήλωση με την μορφή επιστημονικής ημερίδας, στον τόπο που ζούσε και δίδασκε ο εκλιπών, στη Θεσσαλονίκη. Η ιδέα τους αυτή έτυχε μίας άμεσης και ενθουσιώδους ανταπόκρισης από τον Γιώργο Τσότσο και τον Κώστα Ζήτρο και μαζί αυτή η τετράδα ξεκίνησε εκ του μηδενός, τον Οκτώβριο του 2019, την οργάνωση της σημερινής εκδήλωσης.
Αμέριστη συμπαράσταση στο εγχείρημα αυτό επέδειξε ο ρέκτης Κοσμήτορας της Πολυτεχνικής Σχολής του Α.Π.Θ. καθηγητής Κώστας Κατσιφαράκης, ο οποίος προσέφερε τον χώρο του μεγάλου αμφιθεάτρου «Παναγής Παναγιωτόπουλος» της Σχολής για την επιστημονική αυτή ημερίδα και την έθεσε υπό την αιγίδα της Πολυτεχνικής Σχολής του Α.Π.Θ.
Οι μηδενικοί πόροι της ομάδας πρωτοβουλίας, καθώς και τα στενά χρονικά περιθώρια μέχρι την διετή επέτειο του θανάτου του, δεν έδιναν την δυνατότητα της οργάνωσης ενός Συνεδρίου, όπως θα άρμοζε στο μεγάλο επιστημονικό ανάστημα του Αστερίου Κουκούδη. Αυτό ας το αναλάβουν άλλοι φορείς, π.χ. ο Δήμος Βέροιας (η γενέτειρά του, που παρά τις έγγραφες εκκλήσεις της ομάδας γιά την ονοματοδοσία μίας οδού της πόλης με το όνομά του Κουκούδη, ακόμη δεν απάντησε), ή η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Βλάχων, ή ακόμη και η Ακαδημία Αθηνών, που τον είχε βραβεύσει για το έργο του.
Στην προσπάθεια αυτή ανταποκρίθηκαν ευγενώς οι 8 εισηγητές, οι καθηγητές Α.Ε.Ι. Μ. Τρίτος, Κ. Χρήστου, Ε. Αυδίκος, Α. Μπουσμπούκης, Ι. Βαμβακίδου, ο ιστορικός γεωγράφος δρ. Πολεοδομίας-Χωροταξίας Γ. Τσότσος, η εκπαιδευτικός και συγγραφέας Κ. Λέντζιου-Τρίκου και ο προσωπικός φίλος και ιατρός του Αστερίου Κ. Οικονομίδης.

Η ομάδα της πρωτοβουλίας αυτής καταθέτει αυτήν την ημερίδα στην μνήμη του εκλιπόντος, ως ένα ελάχιστο αντίδωρο για την μεγάλη του προσφορά στην ιστορία των Βλάχων και του βλαχόφωνου Ελληνισμού.
Αιωνία η μνήμη του Αστερίου Κουκούδη.


Η Οργανωτική Επιτροπή
Ιφιγένεια Βαμβακίδου,
Κωνσταντίνος Ζήτρος,
Γιώργος Συνεφάκης,
Γιώργος Τσότσος

Οι Βλάχοι του ελληνικού χώρου (πρακτικά επιστημονικής ημερίδας αφιέρωμα στον Αστέριο Κουκούδη)
Σύνταξη, σύνθεση, επιμέλεια:
Ιφιγένειας Βαμβακίδου, Γιώργου Συννεφάκη, Γιώργου Τσότσου
ISBN: 978-960-649-036-1
Εκδότης: ΖΗΤΡΟΣ
Πολιτεία, Πρωτοπορία

Περιεχόμενα

Αντί Προλόγου
Οργάνωση - Πρόσκληση
Πρόγραμμα Ημερίδας
Χαιρετισμοί
Χαιρετισμός Πρύτανη Α.Π.Θ. και Κοσμήτορα Πολυτεχνικής Σχολής Α.Π.Θ
Χαιρετισμοί Διευθύντριας Μ.Μ.Α. & Εκπροσώπων Δημόσιας Δημοτικής Βιβλιοθήκης Βέροιας
Χαιρετισμός Προέδρου Π.Β.Α. & Π.Ο.Π.Σ.Β

Εισηγήσεις
(Κάθε εισήγηση δημοσιεύεται με τον τρόπο γραφής των βιβλιογραφικών παραπομπών που επέλεξε ο κάθε συγγραφέας)

1η θεματική ενότητα: Βλαχόφωνος Ελληνισμός
Μιχαήλ Γ. Τρίτος: Βλάχοι και Ορθοδοξία
Κωνσταντίνος Π. Χρήστου: Ξένες προπαγάνδες στη χερσόνησο του Αίμου: Η περίπτωση των Αρωμούνων και η εκκλησιαστική της διάσταση (1800-1913)
Ευάγγελος Αυδίκος: Η λεγεώνα της Πίνδου και το Σέσκλο στην Κατοχή
Αντώνιος Μπουσμπούκης: Τα παραδοσιακά επαγγέλματα των Βλάχων

2η θεματική ενότητα: Ο Αστέριος Κουκούδης και οι Βλάχοι
Γεώργιος Τσότσος: Το ανθρωπογεωγραφικό επιστημονικό έργο του Αστέρη Κουκούδη
Ιφιγένεια Βαμβακίδου: Αναζητώντας την εικόνα του Έλληνα στα χρόνια του 1821: Μελέτη περίπτωσης γλωσσικών και εικαστικών κειμένων παιδιών της Στ ́ τάξης της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης στο μάθημα της Ιστορίας (μεταπτυχιακή έρευνα (2014) του Αστέρη Κουκούδη υπό την εποπτεία μου)
Κυριάκος Οικονομίδης: Ταξιδεύοντας με έναν ανθρωπογεωγράφο: Κοντινές και πιο μακρινές περιπλανήσεις με τον Αστέριο Κουκούδη
Κούλα Λέντζιου-Τρίκου: Ο Αστέρης Κουκούδης και τα Μεγάλα Λιβάδια Πάϊκου

Παρεμβάσεις - Συζήτηση - Σχόλια
Πρόλογος του πρ. Προέδρου της Δημοκρατίας Κ. Στεφανόπουλου στο τετράτομο έργο του Αστερίου Κουκούδη «Μελέτες για τους Βλάχους»
Επιστολή Πατριάρχου Κωνσταντινουπόλεως Βαρθολομαίου προς τον Αστέριο Κουκούδη
Βιογραφικό Αστερίου Κουκούδη (1964-2018)
Αναφορές από το υπόμνημα προς τον Δήμαρχο & το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Βέροιας για την ονοματοδοσία μιας οδού της Βέροιας σε οδό Αστερίου Κουκούδη
Η βιβλιογραφική παρακαταθήκη που μας άφησε ο Αστέριος Κουκούδης
Στιγμιότυπα από τις δημόσιες διαλέξεις του Αστερίου Κουκούδη
Παλιές φωτογραφίες της Βέροιας από το αρχείο Κουκούδη

Αντί επιλόγου
Επικήδειος Γ. Συνεφάκη την 1η Μαρτίου 2018, ημέρα της κηδείας του Αστέρη Κουκούδη στη Βέροια

Οι Βλάχοι του ελληνικού χώρου (πρακτικά επιστημονικής ημερίδας αφιέρωμα στον Αστέριο Κουκούδη)

Οι Βλάχοι του ελληνικού χώρου (πρακτικά επιστημονικής ημερίδας αφιέρωμα στον Αστέριο Κουκούδη)

Αναζήτηση