Μούλτι χερετιμάτι ντι λα Κόρνου

Μούλτι χερετιμάτι ντι λα Κόρνου. Μικρό χρονικό της Κρανιάς Ασπροποτάμου. Μαρούλα ΚλιάφαΤο βιβλίο αυτό είναι γραμμένο με πολύ προσωπικό ύφος. Από χρόνια, όταν τα καλοκαίρια ανέβαινα στην Κρανιά, είχα την πρόνοια να μαγνητοφωνώ διάφορες ιστορίες και περιστατικά που οι παλιοί Κρανιώτες συνήθιζαν να κουβεντιάζουν στα καφενεία.

Άλλες φορές πάλι πήγαινα στα σπίτια συγγενών και οικογενειακών φίλων και τους ζητούσα να μου αφηγηθούν ό,τι ήξεραν ή είχαν ακούσει για το χωριό από τους παλιότερους. Έτσι συγκέντρωσα ένα ενδιαφέρον υλικό. Σε αυτό προστέθηκαν αργότερα διάφορες πληροφορίες που δίνουν για την Κρανιά και γενικότερα για τον Ασπροπόταμο σοβαροί συγγραφείς όπως ο Κουκούδης, ο Κασομούλης, ο Σκιαδάς και άλλοι. Τέλος η αποδελτίωση του τρικαλινού τύπου των χρόνων 1881- 1960 πλούτισε τις γνώσεις μου και μου άνοιξε καινούριους ορίζοντες. Τελευταία έπεσε πάλι στα χέρια μου ένα βιβλίο που παλαιότερα με είχε εντυπωσιάσει. Είναι το σημειωματάριο ενός στρατιωτικού, του Αθανάσιου Σουλιώτη Νικολαϊδη και έχει τίτλο «Γράμματα από τα βουνά». Πρόκειται για τη μαρτυρία ενός ταλαντούχου ανθρώπου. Ο Σουλιώτης πέρασε από τα μέρη μας στις αρχές του 20ου αιώνα και μεταξύ των χωριών που επισκέφτηκε ήταν και η Κρανιά για την οποία αφιερώνει σχεδόν δυο σελίδες.
Έχοντας στα χέρια μου αυτό το πολυποίκιλο και φαινομενικά ασύνδετο υλικό αποφάσισα να φτιάξω ένα μικρό βιβλίο. Φυσικά δεν φιλοδοξώ να γράψω την ιστορία της Κρανιάς. Ένα τέτοιο εγχείρημα, λόγω ελλείψεως αρχείων, θα ήταν παρακινδυνευμένο. Ωστόσο, έστω και αποσπασματικά, θα προσπαθήσω να σκιαγραφήσω τη ζωή στο χωριό από την απελευθέρωση (1881) ως το 1960 περίπου.
Το κείμενο μου, εκ των πραγμάτων, κινείται μεταξύ πραγματικότητας και φαντασίας. Πιστεύω ότι θα ήταν λάθος να περιοριστώ μόνο στα γραπτά στοιχεία και να παραλείψω τις ιστορίες που άκουσα από παλιούς Κρανιώτες. Άλλωστε, τα τελευταία χρόνια, παρατηρείται μια στροφή προς τον προφορικό λόγο. Όλα αυτά που μεταδίδονταν από στόμα σε στόμα αρχίζουν και πάλι να θέλγουν τους ανθρώπους και -το πιο σημαντικό- να αποτελούν αντικείμενο μελέτης για τους εθνολόγους και τους ιστορικούς, θα ήταν κρίμα λοιπόν, καθώς οι φορείς της προφορικής παράδοσης πεθαίνουν, οι ιστορίες τους να λησμονηθούν. Ίσως οι πραγματιστές να δυσφορήσουν υποστηρίζοντας πως σε πολλές από τις αφηγήσεις που παραθέτω δεν υπάρχει η παραμικρή δόση αλήθειας. Μπορεί. Αυτό όμως δεν τις κάνει λιγότερο γοητευτικές.

Μαρούλα Κλιάφα
5 Μαΐου 2003

ΜΟΥΛΤΙ ΧΑΙΡΕΤΙΜΑΤΙ ΝΤΙ ΛΑ ΚΟΡΝΟΥ
Μικρό χρονικό της Κρανιάς Ασπροποτάμου

το βιβλίο εκδόθηκε με δαπάνες της συγγραφέως Μαρούλας Κλιάφα προς ενίσχυση του Πολιτιστικού Συλλόγου Κρανιάς
Το Δ.Σ του Πολιτιστικού Συλλόγου Κρανιάς ευχαριστεί την κ. Μαρούλα Κλιάφα για την δωρεά της Α' έκδοσης και ήδη μετά την εξάντληση όλων των τευχών προχωρά στην Β' έκδοση.
Μπορείτε να το αποκτήσετε τηλεφωνώντας στο 6972274216 ή στέλνοντας email στο Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Μούλτι χερετιμάτι ντι λα Κόρνου - Μικρό χρονικό της Κρανιάς Ασπροποτάμου. Μαρούλα Κλιάφα

Αναζήτηση