Οι Ρίζες μας: Γενεαλογικό δέντρο Ματσουκίου Ιωαννίνων

Οι Ρίζες μας: Γενεαλογικό Δέντρο Ματσουκίου Ιωαννίνων. Πέτρος Βασ. ΓρατσάνηςΕυρισκόμενος στο νησί της Κω τον Απρίλη του 2018 και διαβάζοντας δύο βιβλία που αφορούσαν την ιστορία του νησιού, σκέφτηκα ότι θα άξιζε τον κόπο ερευνώντας να καταγράψω και να παρουσιάσω τις ρίζες (γενεαλογικό δέντρο) των κατοίκων του χωριού μου, του Ματσουκίου Ιωαννίνων.

Ξεκινώντας από τα μέλη των οικογενειών που γνώριζα και αξιοποιώντας τα επίθετα και τα παρατσούκλια τους, προσπάθησα να ξεχωρίσω τους κατοίκους που είχαν ίδιο επώνυμο και όνομα. Επιπλέον, προχωρώντας την έρευνα, ανακάλυψα ότι ένα «άλλο» Ματσούκι βρίσκεται στη διασπορά, κυρίως στα Ματσουκέικα, τα Τρίκαλα, τη Φαρκαδόνα, την Πηνειάδα, τη Λάρισα, την Τερψιθέα, την Αμπελώνα, την Άρτα, τα Γιάννενα, την Αθήνα κ.α.
Η έρευνα αυτή υπήρξε πολύ επίμονη και δύσκολη, αφού πολλοί από τους κατοίκους του χωριού το είχαν εγκαταλείψει πριν από το 1960 με αποτέλεσμα να χρειαστώ από την πλευρά μου υπομονή και επιμονή για την ολοκλήρωση της.
Η έρευνα καλύπτει την περίοδο από το 1870 έως και το 2019.
Καταλυτικό ρόλο στην επιτυχή έκβαση αυτού του εγχειρήματος έπαιξε η συμβουλή των κατοίκων με τους οποίους κατόρθωσα, σε μεγάλο βαθμό, να επικοινωνήσω μαζί τους και για αυτό το λόγο θα ήθελα να τους ευχαριστήσω από καρδιάς.
Είναι επίσης δεδομένο ότι στην έρευνα αυτή υπάρχουν ορισμένες παραλείψεις και ίσως και λάθη που μπορούν με την συνδρομή όλων των συμπατριωτών μας να ξεπεραστούν. 
Εν τέλει, είμαι πολύ ευχαριστημένος καθώς μέσα από αυτό το “ταξίδι” μου δόθηκε έστω και νοητά η δυνατότητα να γνωρίσω από τη μια αυτούς που έχουν “φύγει” από τη ζωή, να συλλογισθώ τα βάσανα τους και να τιμήσω ταυτόχρονα τη μνήμη τους και από την άλλη δίνοντας τη δυνατότητα στις νεότερες γενιές Ματσουκιωτών να γνωρίσουν καλύτερα τις ρίζες τους.

Πέτρος Γρατσάνης
Αθήνα (Ζωγράφου) 14 Μάη 2020

ΟΙ ΡΙΖΕΣ ΜΑΣ ΓΕΝΕΑΛΟΓΙΚΟ ΔΕΝΤΡΟ ΜΑΤΣΟΥΚΙΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ
ΠΕΤΡΟΣ ΓΡΑΤΣΑΝΗΣ
Επιμέλεια – Διόρθωση: ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΥ - ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΓΡΑΤΣΑΝΗΣ
ISBN 978-618-5313-17-3
Αθήνα (Ζωγράφου) 14 Μάη 2020
Για να το αποκτήσετε: https://www.panasmusic.gr

Οι Ρίζες μας: Γενεαλογικό Δέντρο Ματσουκίου Ιωαννίνων. Πέτρος Βασ. Γρατσάνης

Αναζήτηση