Ασπρόχωμα Ολύμπου

Ασπρόχωμα, η Αγία Παρασκευή photo by g nanosΤο Ασπρόχωμα βρίσκεται στους πρόποδες του θρυλικού Ολύμπου σε υψόμετρο 600μ. Ανήκει στο δήμο Ολύμπου και απέχει απο την Ελασσόνα 17km. Κατοικούνταν από τους Τούρκους και μετά την απελευθέρωση το 1912 κατοικήθηκε από Κοκκινοπλήτες βλάχους.Οι πρώτοι κάτοικοι έφεραν μαζί τους τα κοπάδια τους γι'αυτο και η κτηνοτροφία ηταν η κύρια ασχολία τους μαζί με την γεωργία .Μέχρι την δεκαετία του '70 το χωριό γνώρισε μεγάλη ανάπτυξη. Λειτουργούσαν τρία τυροκομεία και ένα χαλκείο. Υπήρχαν πολλά πηγάδια στο χωριό, τα οποία διευκόλυναν τη ζωή των κατοίκων.
Κοντά στο χωριό υπήρχαν βρύσες. Η Μπάμπα, το Χαβούζι, ο Ίζβουρος και η Κολοκύθα. Αυτές αποτελούσαν τόπο συνάντησης των γυναικών καθώς εκεί γινόταν το πλύσιμο των ρούχων. Λόγω της αστυφιλίας άρχισε ο πλυθησμος του να μειώνεται δραματικά. Έτσι, σήμερα οι μόνιμοι κατοικοι φτάνουν τους 70.

Σε μια θέση απ' την οποία βλέπει όλο το χωριό, βρίσκεται η εκκλησία του Αγίου Γεωργίου,που έχτισαν οι κάτοικοι μόλις εγκαταστάθηκαν στο χωριό. Σε υψόμετρο 780μ βρίσκεται το εκκλησάκι του Αη Λιά. Το σχολείο σήμερα δεν λειτουργεί λόγω έλλειψης μαθητών και έχει γίνει αίθουσα εκδηλώσεων.

Η μεγάλη πετρόκτιστη βρύση
Ο επισκέπτης μπαίνοντας στο χωριό θα αντικρίσει μια μεγαλόπρεπη πετρόκτιστη κρήνη, στη θέση της παλιάς βρύσης του Ίζβουρου, κι έτσι θα αντιληφθεί το μέγεθος της καλαισθησίας των κατοίκων. Αφού πεζοπορήσει λιγάκι, θα φτάσει στην όμορφη πλατεία και στην εκκλησία του Αγίου Γεωργίου, δίπλα στην οποία υπάρχει ακόμη μια παραδοσιακή κρήνη από την οποία θα δροσιστεί με νερό πηγής. Στη συνέχεια, θα καμαρώσει το ωραίο σχολείο με το τεράστιο προαύλιο και θα καλοτυχίσει τα παιδιά που μεγαλώνουν σε ένα τέτοιο καθαρό και φυσικό περιβάλλον, μακριά από το δυσαρμονικό τσιμέντο των πόλεων.

Η Αγία Παρασκευή
Κοντά στο χωριό, στη θέση Μπάλον, υπάρχει και μικρό αρδευτικό φράγμα που προμηθεύει νερό για τις καλλιέργειες των κατοίκων. Μια μικρή και άνετη πεζοπορία ως εκεί θα προσφέρει στιγμές χαράς και ξεγνοιασιάς στον φυσιολάτρη.
Φεύγοντας από το χωριό, θα κάνει μια μικρή στάση στο πετρόκτιστο εκκλησάκι της Αγίας Παρασκευής, με τις όμορφες αγιογραφίες και το περιβάλλον που εμπνέει γαλήνη και ηρεμία, και προσφέρει απεριόριστη θέα στον μεγαλοπρεπή και αιώνιο Όλυμπο.

πηγή: http://www.elassona.com.gr
Φωτογραφίες:
Ασπρόχωμα

http://www.meteo-europ.com/en/gr/larisa/asprochoma-pictures.html

Αναζήτηση