Πολιτιστικός Λαογραφικός Σύλλογος Βλάχων Σιδηροκάστρου

Οι απόγονοι των Γραμμουστιάνων βλάχων της περιοχής Σιδηροκάστρου ίδρυσαν στο Σιδηρόκαστρο το 1990 τον Πολιτιστικό Λαογραφικό Σύλλογο Βλάχων. Ο Σύλλογος αριθμεί γύρω στα 300 μέλη και έχει στο ενεργητικό του τέσσερα χορευτικά τμήματα με 100 χορευτές, καλύπτοντας όλες σχεδόν τις ηλικίες, έτσι ώστε να δραστηριοποιούνται τα μέλη και οι φίλοι που το επιθυμούν, συμμετέχοντας σε όλες τις πολιτιστικές εκδηλώσεις.
Το χορευτικό τμήμα των ενηλίκων αποτελεί μια άλλη πολιτιστική διάσταση, επικεντρώνοντας το έργο του στην αναβίωση των εθίμων και την καταγραφή των βλάχικων τραγουδιών, δημιουργώντας έτσι νέα ερείσματα σε μια άλλη κοινωνική ομάδα, όπως είναι οι ενήλικες.

Ένας από τους πρώτους στόχους που έθεσε ο σύλλογος ήταν η δημιουργία Λαογραφικού μουσείου, στόχος ο οποίος επιτεύχθηκε σε σύντομο χρονικό διάστημα.
Διατηρεί ιματιοθήκη με αυθεντικές βλάχικες φορεσιές και εξαρτήματα αυτών, ανεκτίμητης αξίας και μοναδικής ομορφιάς. Είναι μέλος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πολιτιστικών Συλλόγων Βλάχων όπου και συμμετέχει πάντοτε σε όλες τις εκδηλώσεις της και στα βλάχικα ανταμώματα.

Με ζωντανή παρουσία από την ίδρυσή του μέχρι και σήμερα, έχει να επιδείξει σημαντικές πολιτιστικές δραστηριότητες όπως: την αναβίωση του εθίμου της συγχώρεσης την περίοδο της Αποκριάς, τις διήμερες εκδηλώσεις στο δάσος του Λαϊλιά στις 29 του Ιούνη στην γιορτή των Αποστόλων Πέτρου και Παύλου (Σουνκέτρου) , τη διοργάνωση δύο χορών ετησίως και πλήθος άλλων εκδηλώσεων που συγκεντρώνουν το αμέριστο ενδιαφέρον των κατοίκων της πόλης.

Συμμετέχει ανελλιπώς σε όλες τις εκδηλώσεις του Δήμου Σιδηροκάστρου καθώς και σε εκδηλώσεις τόσο στον Ελλαδικό χώρο όσο και στο εξωτερικό. Έχει συμμετάσχει σε πολλά διεθνή φεστιβάλ χορού όπως Ιταλία , Ελβετία, Αυστρία Ουγγαρία , Βουλγαρία, στο Μαρί της Κύπρου όπου και έχει γίνει αδελφοποίηση με τον τοπικό πολιτιστικό σύλλογο.

Αποτέλεσμα όλων των σκοπών και δραστηριοτήτων του Πολιτιστικού Λαογραφικού Συλλόγου Βλάχων Σιδηροκάστρου είναι η διαφύλαξη της πολιτισμικής μας κληρονομιάς και η μετάδοσή της στις νεότερες γενιές.



πηγή:www.sidirokastro.com

Αναζήτηση