Εκδήλωση: Συρράκο: Πέτρα και μνήμη και φως στην Πρέβεζα (4-11-2011)

Συρράκο: Πέτρα και μνήμη και φως στην Πρέβεζα (4-11-2011) Μετά το Συρράκο Ηπείρου, το Δήμο Περιστερίου Αττικής και τα Γιάννινα,  η πολιτιστική κίνηση «Μέθεξις» σε συνεργασία με το Δήμο Πρέβεζας, το Δήμο Βορείων Τζουμέρκων και το Σύνδεσμο Συρρακιώτων Πρέβεζας, διοργανώνει στην Πρέβεζα έκθεση φωτογραφίας και εκδήλωση με τίτλο: «Συρράκο: Πέτρα και Μνήμη και Φως».
    Πρόκειται για «ταξίδι στο χθες και το σήμερα» ενός ιστορικού χωριού, υπόδειγμα παραδοσιακής αρχιτεκτονικής, μέσα από το λόγο, την εικόνα και τον ήχο.
Η εκδήλωση και τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν στο Πνευματικό Κέντρο Δήμου Πρέβεζας (Λαϊκή Αγορά), την Παρασκευή 4 Νοεμβρίου στις 7.30μμ, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.
Η παρουσία της αυτή σε έναν τόπο που ζει και δημιουργεί ένας μεγάλος αριθμός κατοίκων  που κατάγεται από το Συρράκο, αποτελεί για την έκθεση το κλείσιμο τους διετούς «πολιτιστικού ταξιδιού» της.
Με το πέρας αυτής θα δωριστεί, ώστε να στολίζει, το Συνεδριακό Κέντρο Συρράκου κατόπιν ομόφωνης απόφασης των μελών της «Μέθεξις»

Η εκδήλωση σε συνδυασμό με την έκθεση, είναι η σύγχρονη πρόταση των μελών της συγκεκριμένης πολιτιστικής κίνησης ως προς τη μορφή που δύναται να έχει μια ενέργεια ανάδειξης και προβολής, με σκοπό την αξιοποίηση, σημαντικών στοιχείων της Ηπείρου και της Ελλάδας, όπως στη συγκεκριμένη περίπτωση ενός χωριού με έντονο το στίγμα του στην ιστορία του τόπου και της χώρας.
Του Συρράκου.
Το πρόγραμμα θα ξεκινήσει στην αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου Πρέβεζας (Λαϊκή Αγορά) με χαιρετισμούς των μελών της «Μέθεξις» και των φορέων που συμμετέχουν στη διοργάνωση, δεκάλεπτη ομιλία για τους «Συρρακιώτες της Πρέβεζας» από την Αικατερίνη Τσουμελέκα (Φιλόλογο, Διευθύντρια Μουσικού Γυμνασίου Πρέβεζας) και 3 παραδοσιακά τραγούδια του χωριού με την ορχήστρα του Κώστα Γεροδήμου και Βασίλη Μπακαγιάννη. Θα ακολουθήσει προβολή 30λεπτου ντοκιμαντέρ (μέρος του τρίωρου αρχικού) με  τίτλο: «Συρράκο: Πέτρα και Μνήμη και Φως». Πρόκειται για το αποτέλεσμα της δεκαετούς καταγραφής των Ηλία και Δημήτρη Χ. Γκαρτζονίκα που προβλήθηκε το 2009 από την τηλεοπτική εκπομπή «Εν Χορώ – www.enxoro.gr» της οποίας είναι υπεύθυνοι παραγωγής.
Στη συνέχεια 40 φωτογραφικοί πίνακες μεγάλων διαστάσεων του Συρράκου, αρκετοί από αυτούς βραβευμένοι, θα «υποδεχτούν» τους επισκέπτες δείχνοντάς τους στοιχεία του σημαντικού παρελθόντος και του πολλά υποσχόμενου παρόντος, ενός από τα χωριά που απετέλεσαν σημεία αναφοράς στην Ιστορία της Ελλάδας.
    
    Η διάρκειά της είναι 4 ως 13 Νοεμβρίου 2011, κάθε μέρα 10 πμ ως 2 μμ και 6 ως 8 μμ.

 

 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ.

1. Χαιρετισμοί συνδιοργανωτών έκθεσης- εκδήλωσης.

2. Ομιλία με θέμα: «Οι Συρρακιώτες της Πρέβεζας», από την κα Ανθή Συγκούνα.

3. Τρία τραγούδια του χωριού από τους: Κώστα Γεροδήμο, Βασίλη Μπακαγιάννη, Κώστα Κωσταγιώργο, Γιάννη Διαμάντη και Αντώνη Τζιάσιο.

4. Προβολή 30λεπτου ντοκιμαντέρ (μέρος του τρίωρου αρχικού) με  τίτλο: «Συρράκο: Πέτρα και Μνήμη και Φως», των Ηλία και Δημήτρη Χ. Γκαρτζονίκα.

5. Περιήγηση στο χώρο όπου εκτίθενται 40 φωτογραφικοί πίνακες μεγάλων διαστάσεων του Συρράκου.

6. Κέρασμα στους επισκέπτες από τον Σύνδεσμο Συρρακιωτών Πρέβεζας.

 

 

Για την «Μέθεξις» http://ekthesisyrrako.blogspot.com, στη συγκεκριμένη εκδήλωση συναντώνται «οικιοθελώς και αφιλοκερδώς» καταθέτοντας την άποψή τους, μέλη της καταγόμενα από το Συρράκο ή φίλοι του που έζησαν στις πόλεις της Ηπείρου με τον μεγαλύτερο αριθμό συρρακιωτών μετά την σταδιακή ερήμωσή του τις προηγούμενες δεκαετίες.


 

Η διάρκειά της είναι 4 ως 13 Νοεμβρίου 2011, κάθε μέρα 10 πμ ως 2 μμ και 6 ως 8 μμ.
ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ «ΜΕΘΕΞΙΣ»
Στοιχεία κίνησης: http://ekthesisyrrako.blogspot.com/
Από την έκθεση στα Γιάννινα (1): http://www.youtube.com/enxoro#p/u/26/XbZvVI8snF4
Από την έκθεση στα Γιάννινα (2): http://www.youtube.com/enxoro#p/u/27/NfCyOwUATxs
Για την έκθεση στην Πρέβεζα:
http://www.youtube.com/user/enxoro?feature=mhee#p/u/6/jCZeTu4_zOs
Ηλίας Γκαρτζονίκας (Γιάννινα), Δημήτρης Γκαρτζονίκας (Γιάννινα), Βαγγέλης Γιωτόπουλος (Πρέβεζα), Χρήστος Κατσάνος (Άρτα)

 

 

Αϊ Νικόλας: Ο Προστάτης
 «Πέτρα και Φως» Βάλια Μάρι
 Στον ήχο του κλαρίνου το βαρύ…  Πανηγύρι το Δεκαπενταύγουστο  Μνήμη: Γιαγιά στο καλντερίμι.

Αναζήτηση