Ομιλία προέδρου Π.Ο.Π.Σ.Β στο 28ο Αντάμωμα Βλάχων

28ο Πανελλήνιο Αντάμωμα ΒλάχωνΑγαπητοί Συμπατριώτες, Βρούτς Αρμάνιοι, ΑΡΜΑΝΑΜΕ Γκίνι ανταμουσίμου! Κου μάρι χαράου β’ αδιξέσκου άσιντζα λα όπτου σπρα γίνγκιτσεα. Αντάμουσε α  Αρμάνιλορ ντι του Ελλάδα, αντρεάπτα έστανου Καλαμπάκα, λα Μετέορλι α πίστιεϊ ανοστριέϊ, του βάτρα ανοάστρα ντι ντάϊμα, του Μάρεα Βλαχίε, βέκλιλου λεάγκανου ανόστρου. Νόϊ Αρμάνιλι αβέμου λεάγκανου σι βάτρα ντι του σοάρτε. Σούντου χοάριλι ανοάστρι του Θεσσαλίε, Ήπειρου σι Μακεδονίε.
Με ιδιαίτερη χαρά σας καλωσορίζω απόψε στο 28ο Αντάμωμα της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πολιτιστικών Συλλόγων Βλάχων στην Καλαμπάκα, στα Μετέωρα της πίστης μας, στη διαχρονική εστία και κοιτίδα μας, στη βυζαντινή Μεγάλη Βλαχία, το απώτατο λίκνο μας. Το εφετινό μας αντάμωμα είναι ξεχωριστό, διότι φιλοξενεί την 1η πανηγυρική Συνδιάσκεψη της Παγκόσμιας Βλαχικής Αμφικτιονίας.Φίλες και Φίλοι,
Η Ελλάδα ως κοιτίδα του βλαχόφωνου στοιχείου και της βλαχόφωνης διασποράς συνολικά έχει την υποχρέωση να αγκαλιάσει τους απανταχού βλαχόφωνους ρωμιούς. Η Παγκόσμια Βλαχική Αμφικτιονία, με έδρα το Μέτσοβο στη χώρα μας, καλείται να αναλάβει τον ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο της επανασύνδεσης της διασποράς με το μητροπολιτικό κέντρο ώστε να αναδείξει με ενάργεια και κατά τρόπο εξωστρεφή και δυναμικό, εντός και εκτός των ελληνικών τειχών τη γνήσια και αυθεντική έκφραση της βλαχόφωνης ρωμιοσύνης και να προβάλλει την ιστορική της ταυτότητα και τις ιστορικές αξίες και ρίζες της.

 

Αντιμετωπίζοντας τις παραπάνω προκλήσεις, καλούμαστε :

Α. Να φέρουμε εγγύτερα το σύνολο των ατόμων βλαχόφωνης καταγωγής της υφηλίου, ήτοι των απανταχού Αρμάνων δημιουργώντας σχέσεις συναλληλίας και αλληλεγγύης ανάμεσα μας και μονιμότερους δεσμούς με το μητροπολιτικό κέντρο και κοιτίδα του βλαχόφωνου ελληνισμού, την Ελλάδα, καθώς και με το διαχρονικό και πανανθρώπινο ελληνικό πολιτισμό.

Β. Να εργαστούμε κατά τρόπο συστηματικό ώστε να θέσουμε τις βάσεις για διαρκή υπόμνηση στις νέες γενιές αναφορικά με τις ρίζες και τη μακραίωνη ιστορική διαδρομή των Αρμάνων, ως συνιστώσας άρρηκτα συνδεδεμένης όχι μόνο με το αρχαίο παρελθόν μας, αλλά και την οικουμενική διάσταση του σύγχρονου ελληνισμού,

Γ. να δημιουργήσουμε σταθερές και ισχυρές γέφυρες φιλίας και συνεργασίας ανάμεσα στην Ελλάδα, το μητροπολιτικό κέντρο της βλαχόφωνης ρωμιοσύνης και τις λοιπές χώρες στις οποίες διαβιεί η βλαχόφωνη διασπορά,

Δ. να δημιουργήσουμε μια ισχυρή και διαχρονική παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές ατόμων βλαχόφωνης καταγωγής ανά την υφήλιο, που οφείλουν να θυμούνται και να τιμούν τις ρίζες και τις μακραίωνες παραδόσεις των προγόνων τους,

Ε. να εργαστούμε για την ανάδειξη, προβολή και διατήρηση της γνήσιας, ανόθευτης και πλούσιας ελληνοβλαχικής μουσικοχορευτικής παράδοσης σε πανευρωπαϊκή και παγκόσμια κλίμακα.

ΣΤ. να εργαστούμε, εντός και εκτός Ελλάδος,
- για την ανάδειξη και διάσωση της ελληνοβλαχικής πολιτιστικής παράδοσης,
- των πατροπαράδοτων ηθών, των εθίμων,
- της πλούσιας και αστείρευτης βλαχικής λαογραφίας,
- καθώς και της σημαντικής προφορικής βλαχικής διαλεκτικής παρακαταθήκης και των διαφόρων μορφών και ιδιαιτεροτήτων της,

Ζ. να δημιουργήσουμε ένα μόνιμο ειδικό επιστημονικό κέντρο έρευνας, τεκμηρίωσης και πληροφόρησης.

 

Αγαπητοί συμπατριώτες,
Καλούμαστε λοιπόν όλες και όλοι μαζί να αναδείξουμε δυναμικά τη χώρα μας ως διαχρονικό μητροπολιτικό κέντρο και σημείο αναφοράς του απανταχού βλαχόφωνου στοιχείου. Δίνουμε έτσι μια ηχηρή απάντηση σε όλους, όσοι εξακολουθούν να μην αποδέχονται τη διαπιστωμένη και καθολικά αποδεδειγμένη ιστορική πραγματικότητα. Έτσι απαντάμε στη δράση της ολιγάριθμης κι άνομης ομάδας του αυτοαποκαλούμενου «Συμβουλίου των Μακεδονοαρμάνων» και στα γνωστά εξαπτέρυγά του που επιδιώκουν αυθαίρετα κι άνομα τη σύσταση διαβαλκανικού ψευδεπίγραφου «αρμάνικου έθνους» κι «αυτόνομων επαρχιών…» 

Όσο και να το επιχειρούν «οι Μακεδονοαρμάνοι» στα διεθνή και ευρωπαϊκά fora, ξέρουν, ότι δεν εκπροσωπούν τη Βλαχουριά.
Διότι δεν στερούνται μόνο κάθε δημοκρατικής νομιμοποίησης και πραγματικής γεωγραφικής αντιπροσώπευσης αλλά και κάθε ψυχικής και ζωντανής επαφής με τη Βλαχουριά μας.
Η κίβδηλη παρουσία και η αυθαίρετη δράση τους βασισμένη στη συνειδητή διαστρέβλωση κι αλλοίωση της ιστορικής αλλά και σύγχρονης πραγματικότητας, τους έχει απονομιμοποιήσει ακόμη και σε πρότερους θιασώτες τους. Πρέπει να ξέρουν λοιπόν οι «Μακεδοναρμάνοι» κι οι ποικιλώνυμοι προστάτες τους, όπως κι οι Ρουμάνοι ιθύνοντες που κατά καιρούς προβαίνουν σε ατυχείς δηλώσεις ότι:
ΕΜΕΙΣ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΒΛΑΧΟΙ ΔΕΝ ΕΤΕΡΟΠΡΟΣΔΙΟΡΙΖΟΜΑΣΤΕ ΟΥΤΕ ΕΤΕΡΟΚΑΘΟΡΙΖΟΜΑΣΤΕ. ΕΙΜΑΣΤΕ ΝΥΚΟΚΥΡΑΙΟΙ ΣΤΗ ΜΙΑ ΚΑΙ ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΠΑΤΡΙΔΑ ΜΑΣ, ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ.

Νόϊ Αρμάνιλι στίμου γκίνι κάρι χίμου
Νόϊ χίμου Νικουκύρι του βάτρα ανοάστρα
Του Πατρίδα ανοάστρα, του Ελλάδα

Την ίδια απάντηση δίνει σήμερα σε όλες τις παραπάνω προκλήσεις κι η Διασπορά μας. Περίτρανη απόδειξη η συμμετοχή της στις εργασίες της ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΒΛΑΧΙΚΗΣ ΑΜΦΙΚΤΙΟΝΙΑΣ αλλά κι η επίσκεψή της στο Αντάμωμά μας.
Καλωσορίζουμε λοιπόν τους χιλιάδες αδελφούς μας από τη γειτονική Αλβανία, την πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, τη Ρουμανία, τη Γερμανία, τον Καναδά, τις ΗΠΑ, την Αυστραλία κι όπου αλλού απόψε ανάμεσά μας.

 

Φρατς Αρμάνιοι,
Οι καταστατικές δεσμεύσεις της ΠΟΠΣΒ και της Παγκόσμιας Βλαχικής Αμφικτιονίας υπαγορεύουν τη διατήρηση της γνήσιας και ανόθευτης πολιτιστικής έκφρασης και ταυτότητας του βλαχόφωνου ελληνισμού και επιτάσσουν τη ριζοσπαστική αντίδραση μας, σε κάθε προσπάθεια αλλοίωσης και ετεροπροσδιορισμού της ταυτότητας της βλαχόφωνης ρωμιοσύνης, όπως αυτή που επιχειρείται με την εισαγωγή νεότευκτων όρων και δήθεν ιστορικών γεγονότων και λοιπών καινοφανών επινοήσεων - προϊόντων αυθαίρετων ιστορικών προσεγγίσεων και αλλότριων σκοπιμοτήτων.
Εμμένουμε αταλάντευτα στην πίστη μας προς τις πατροπαράδοτες αρχές και αξίες της βλαχόφωνης Ρωμιοσύνης, καθώς και στο πάντοτε επίκαιρο και διαχρονικό ιδεώδες της προσφοράς και του αγώνα των προγόνων μας για την Πατρίδα μας την Ελλάδα και τον Ελληνισμό. Δεν πρόκειται να νομιμοποιήσουμε καμιά περιθωριακή ομάδα, ούτε να της επιτρέψουμε να διασπείρει συλλήβδην απορριπτέες, καταδικαστέες και αυθαίρετες ιστορικές έννοιες και ανεδαφικούς επιθετικούς προσδιορισμούς, θίγοντας τη συλλογική ταυτότητα και την εθνική μας αυτοσυνειδησία.
Είναι σαφές ότι δεν δικαιούται κανένας να προσβάλλει το αδιαπραγμάτευτο ανθρώπινο δικαίωμα του ατομικού και συλλογικού εθνικού αυτοπροσδιορισμού των Ελλήνων Βλάχων στην Ελλάδα και τη Διασπορά με αφορμή διάφορες επινοήσεις, όπως η δήθεν γλώσσα μας. Όταν μιλάμε για τη βλάχικη γλώσσα στο χώρο της Νοτίου Βαλκανικής εννοούμε τα βλάχικα, δηλαδή το σύνολο των ομιλούμενων βλάχικων προφορικών διαλέκτων. Η γλώσσα αυτή παραμένει μέχρι σήμερα προφορική και δεν έχει αποκτήσει μία ενιαία κωδικοποιημένη μορφή, κοινά αποδεκτή, από όλες τις ομάδες των βλαχοφώνων, τόσο στην Ελλάδα, όσο και στις γύρω Βαλκανικές Χώρες.
Τα βλάχικα, συνεπώς, σύμφωνα και με τους ειδικούς γλωσσολόγους, είναι το σύνολο των διαλέκτων μίας μη ομογενοποιημένης και μη κωδικοποιημένης προφορικής γλώσσας. Τα βλάχικα που μιλάμε εμείς οι Έλληνες Βλάχοι, δεν είναι ούτε ξένη ούτε μειονοτική,
ούτε απροστάτευτη κι εγκαταλειμμένη γλώσσα.
Λίμπα ανοάστρα νου ιάστι νε ξεάνα, νε αβινάτα Λίμπα ανοάστρα, ου απράμου μα γκίνι, κάντου ου ζμπουράμου Νόϊ ίδγιλι.

Τα βλάχικα συνιστούν αναπόσπαστο στοιχείο της υπερχιλιετούς προφορικής πολιτισμικής κληρονομιάς της Πατρίδας μας. Η καταγραφή και διατήρηση του ζωντανού αυτού προφορικού διαλεκτικού πλούτου είναι βασικός στόχος μας. Όχι όμως η αντικατάστασή του από μια κατασκευασμένη γλώσσα. Ας το γνωρίζουν αυτό καλά οι σύγχρονοι κατασκευαστές μιας αορίστου, νεοπαγούς «εθνικής» και ρουμανίζουσας, δήθεν «αρμάνικης» γλώσσας.
Η μακραίωνη ιστορία μας έχει απαντήσει με τον πλέον σαφή και ξεκάθαρο τρόπο αυτά τα ζητήματα πριν καν τεθούν.

Θυμίζω ενδεικτικά τον Δανιήλ Μοσχοπολίτη και το Θεόδωρο Καβαλλιώτη απ΄ την άλλοτε περικαλλή και ακτινοβολούσα Μοσχόπολη,
Την επονομαζόμενη από το Γένος μας Νέο Μυστρά και Νέα Αθήνα του Ελληνισμού.


Φρατς Αρμάνιοι, Αγαπητοί φίλοι,
Είναι σαφές ότι το Αντάμωμα μας δεν είναι μια απλή φολκλορική συνάντηση. Το Αντάμωμα της Ομοσπονδίας των Πολιτιστικών Συλλόγων των Βλάχων της Ελλάδας είναι μια πολύπτυχη απάντηση και σε σύγχρονες αναζητήσεις. Φέρνει επίσης στο κέντρο του ενδιαφέροντος τις διαπροσωπικές μας σχέσεις όπως και τη σχέση μας με το φυσικό περιβάλλον. Μας δίνει την ευκαιρία να βγούμε από τις πόλεις και να ξαναπιάσουμε το νήμα της σχέσης μας με τη φυσική και την πολιτιστική μας κληρονομιά και τις αξίες της.
Εκλεκτοί Εκπρόσωποι των Αρχών της Ελληνικής Πολιτείας,
Ενισχύστε τις πρωτοβουλίες μας για το αγκάλιασμα της βλαχόφωνης διασποράς, ώστε να ενδυναμωθεί ο ρόλος των Βλαχόφωνων αδελφών μας στις γειτονικές χώρες, ως πραγματικής και ισχυρής γέφυρας σύνδεσης, φιλίας και συνεργασίας της Ελλάδας με τα γειτονικά μας έθνη.
Ενισχύστε τις προσπάθειές μας για την καταγραφή και διατήρηση της ζωντανή προφορικής γλωσσικής κληρονομιάς μας.


Φρατς Αρμάνιοι


«Νόϊ ντι του μούντζι χίμου Ελλάσλι»

Φρατς Αρμάνιοι Νόϊ Αρμάνιλι, Νου χίμου νε γύφτσα φάρα βάτρα, νε θεατρίνιοι τσι ιούτσι σ’ χίμπα σ’ τοάρνα!.
Νόϊ Αρμάνιλι, αβέμου Βάτρα σι Λεάγκανου μιάλουρλι α Πίνδουλουϊ ανοστρούϊ,
Νόϊ Αρμάνιλι, αβέμου Βάτρα σι Λεάγκανου Σκιναράτλου αλλί Ελλάδι,
Νόϊ Αρμάνιλι, αβέμου Βάτρα σι Λεάγκανου κούϊμπλου α βούλτοριλορ!


Αυτό είναι το μήνυμά μας εδώ, από τα πατρογονικά μέρη της δικής μας Μεγάλης Βλαχίας, της Θεσσαλίας μας, της Ελλάδας μας.
Μας δόθηκε και φέτος η ευκαιρία να ανανήψουμε και πάλι στις ανθρωπιστικές αξίες της κληρονομιάς μας.

Φρατς Αρμάνιοι, φίλοι συμπατριώτες, χιλιάδες νέων Βλάχων απόψε με τις παραδοσιακές τους ενδυμασίες διατρανώνουν ότι  το Αντάμωμά μας, είναι για όλους εμάς τους Βλάχους της Ελλάδας σύμβολο της ενότητας των αξιών, στη διαφορά των χρωμάτων, των ήχων και των χορών. Ας τους χαρούμε!

Ευχαριστώ όλους τους συντελεστές, το Δήμο Καλαμπάκας, την Περιφέρεια Θεσσαλίας, τον Πολιτιστικό Σύλλογο Καστανιάς, τους Βλάχους του Ασπροποτάμου και της Ορεινής Καλαμπάκας, το ΔΣ της ΠΟΠΣΒ και όλους όσοι συνέβαλαν στη φετινή διοργάνωση.

Αρμανάμε, Γκίνι ανταμουσίμου!
Φρατς Αρμάνιοι, Σ’ χαρσίμου γκίνι! Καλά να περάσουμε! Καλώς ορίσατε και πάλι! Γκίνι βίνιτου Φρατς Αρμάνιοι!  Τρα νίντι μα γκίνι!

 

Καλαμπάκα, 30 Ιουνίου 2012

Ομιλία του προέδρου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πολιτιστικών Συλλόγων Βλάχων
κ. Μιχάλη Μαγειρία στο 28ο Πανελλήνιο Αντάμωμα Βλάχων

 

 

Αναζήτηση