Ονομαστικό Νυμφαίου (Νεβέσκας)

Ονομαστικό Νυμφαίου (Νεβέσκας), Νικόλαος ΚατσάνηςΗ μελέτη αυτή αποτελεί ελάχιστη ανταπόδοση των τροφείων στο Νυμφαίο, τη γενέθλια γη της μητέρας μου, που υπήρξε φωτεινή πολιτιστική και εθνική παρουσία στο Δυτικομακεδονικό χώρο.

Η ασύγκριτη φυσική ομορφιά του, οι πολυταξιδεμένοι κάτοικοί του, η γλώσσα τους, οι παραδόσεις και οι αγώνες τους, στάθηκαν πολύτιμα και γόνιμα στοιχεία της παιδικής ηλικίας.
Σήμερα με τις ανακατατάξεις που επέβαλε ο δεύτερος παγκόσμιος πόλεμος, όλοι αυτοί οι άνθρωποι διασκορπίστηκαν στο εσωτερικό της χώρας και στις πέντε άκρες του κόσμου, αφομοιούμενοι από το σύγχρονο και απρόσωπο χωνευτήρι των μεγάλων αστικών κέντρων.
Επειδή η σημερινή ελληνική πραγματικότητα όχι μόνο δεν γονιμοποιήθηκε απ' αυτούς τους μετασχηματισμούς αλλά και στάθηκε ανίκανη να αντικαταστήσει με κάτι καλύτερο ό,τι γκρεμίστηκε από τη ζωή αυτών των ανθρώπων, γιαυτό το λόγο προβάλλει εντονότερη η ανάγκη για επαναπροσδιορισμό της σύγχρονης ζωής με την παράδοση. Παράλληλα με το τέλος του εικοστού αιώνα, φαίνεται. ότι λήγει οριστικά ο ιστορικός ρόλος του Κουτσοβλαχικού στοιχείου, ενός από τα δυναμικότερα τμήματα του ελληνισμού.
Η διάσωση του γλωσσικού και πολιτιστικού θησαυρού αυτών των ανθρώπων, καθώς και των βασικών συστατικών του βίου τους δεν πρέπει να αποτελέσει μόνο αντικείμενο επιστημονικής έρευνας αλλά και πολύτιμη παρακαταθήκη για τη διαμόρφωση της νεοελληνικής ζωής. Το Ονομαστικό του Νυμφαίου αποτελεί μικρή ψηφίδα στην ανασύνθεση της εικόνας του βλαχόφωνου Έλληνα ποιμένα, αγωγιάτη, εμπόρου, τραπεζίτη, λόγιου, αρματολού, μακεδονομάχου και σημερινού μέλους της ελληνικής κοινωνίας.
Παράλληλα η επιστημονική συμβολή αυτής της μελέτης αφορά την ονοματολογική έρευνα, δηλ. τη συλλογή και καταγραφή των διαφόρων ονομάτων και τη γλωσσική και ιστορική αξιοποίηση τους. Από τη διερεύνησή τους προκύπτει ένα σύνολο ποικίλων πληροφοριών που πλουτίζουν τις γνώσεις μας σχετικά με τους Βλάχους, το ιδίωμα τους και τον ιστορικό τους ρόλο για τα οποία η γλωσσολογία και η ιστορία δεν είπαν ακόμη τον ιστορικό τους λόγο.
Τέλος θα ήθελα να ευχαριστήσω το Δ.Σ. της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών που συμπεριέλαβα στις εκδόσεις της τη μελέτη μου αυτή. 

Ονομαστικό Νυμφαίου (Νέβεσκας)
Ιστορική εισαγωγή - Ιδίωμα - Ανθρωπωνύμια - Τοπωνύμια - Φυτωνύμια - Ζωωνύμια

Νικόλαος Αθ. Κατσάνης
Εκδότης: Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών
Σελίδες:  145
ISBN: 960-7265-05-Χ
Θεσσαλονίκη 1990
Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών, Πρωτοπορία

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

Πρόλογος
0. Εισαγωγή
1. Το γλωσσικό ιδίωμα του Νυμφαίου
2. Ανθρωπωνύμια
3. Τοπωνύμια
4. Φυτωνύμια
5. Ζωωνύμια
6. Συμπεράσματα

Βιβλιογραφία

Πίνακες λέξεων

Ονομαστικό Νυμφαίου, Κατσάνης Νικόλαος

Αναζήτηση