Καλαρρύτες 

Αρχική Σελίδα
Χάρτες
Γεωγραφία
Ιστορία
Παράδοση
Πολιτισμός
Φωτογραφίες
Αρχιτεκτονική
Αξιοθέατα
Πληροφορίες
Κοινότητα

Ιστορικός οικισμός στις πλαγιές της νοτιοδυτικής Πίνδου

«Προς το ανατολικόν των Ιωαννίνων, μέρος σχεδόν οκτώ ωρών διάστημα προς τον Άραχθον ποταμόν, υπό την δυτικήν υπώρειαν της Πίνδου όρους, κείνται τα λεγόμενα βλαχοχώρια, κατοικημένα από Γραικούς, εξ ων δύο χώραι εισίν αι επισημότεραι.
Πρώτη η Καλαρρύτη, χώρα αρκετά μεγάλη...
»

(απόσπασμα προερχόμενο από τη δεύτερη έκδοση της γεωγραφίας Μελετίου "επαυξηθείσα και επιδιορθωθείσα υπό Ανθίμου Γαζή", Τόμος Β', εν Βενετία 1807-)

Σας καλοσωρίζουμε στην ιστοσελίδα μας.

Μέσα απ' αυτή θα σας δοθεί η ευκαιρία να γνωρίσετε τους Καλαρρύτες, το άλλοτε κεφαλοχώρι κι αρχοντοχώρι της Πίνδου, την αητοφωλιά και το στολίδι του Λάκμων (Περιστέρι) Τζουμέρκων, με την πλούσια παράδοση και την ακόμα πιο πλούσια ιστορία.

Η φύση χάρισε σε τούτη την ορεινή γωνιά απερίγραπτη άγρια ομορφιά, που παραμένει και σήμερα ανέγγιχτη, και οι πρόγονοί μας, με κόπο και πολύ μεράκι, τη στόλισαν με μνημεία της Πίστης, με υπέροχα αρχοντικά, με γραφικά καλντερίμια, τοξωτά γεφύρια, περίκαλλες βρύσες, όλα τους αριστουργήματα της τέχνης και της πέτρας και ξεχωριστά δείγματα λαϊκής αρχιτεκτονικής.

Με την επιτόπια επίσκεψή σας θα δείτε και θα γνωρίσετε πιο πολλά, θ' ακούσετε ακόμα περισσότερα και θα νιώσετε την καλαρρυτιώτικη φιλοξενία και την ανεπιτήδευτη και γεμάτη καλοσύνη συμπεριφορά των κατοίκων του διατηρητέου τούτου οικισμού της Ελλάδας.

Δώστε μας την ευκαιρία να σας σφίξουμε το χέρι και στην πλατεία του χωριού μας.

Για όλους τους Καλαρρυτιώτες

Ο τοπικός εκπρόσωπος της κοινότητας Καλαρρυτών

Μπακαγιάννης Σωτήριος

Ευχαριστίες

Ευγνώμονες ευχαριστίες εκφράζονται στο συγχωριανό μας Απόστολο Ανδρ. Μόκα, για την ευγενική και αφιλοκερδή προσφορά του στη δημιουργία τούτης της ιστοσελίδας, καθώς και σ' εκείνους που βοήθησαν την προσπάθειά μας αυτή.

Επίσης τον Μπαρμπούτη-Νάκα Αντώνιο του Βασιλείου για την χορηγία, διατήρηση και επικαιροποίηση της σελίδας

Το μεγαλύτερο μέρος των κειμένων προέρχεται από τον οδηγό των Καλαρρυτών, που εκδόθηκε από την Κοινότητα Καλαρρυτών και επιμελήθηκε (έρευνα - κείμενα) η συγχωριανή μας Μαίρη Ζάγκλη - Μπόζιου, την οποία και ευχαριστούμε όλως ιδιαιτέρως.

Κάμερα Live Καλαρρύτες 2 (forecastweather.gr)

 

Στείλτε e-mail στη διεύθυνση abarboutis@gmail.comγια παρατηρήσεις, προτάσεις ή σχόλια.
Copyright © 2022 Κοινότητα Καλαρρυτών
Τελευταία ενημέρωση : 16-Ιουνίου-2022